Már az is megrázó, ha egy gyermek súlyos betegségéről kell beszámolni, ám de most ennél sokkal szívszorítóbb történet főszereplője lett az a hároméves kisfiú, akinek életmentő szívműtétre van szüksége. A kisgyermeket először egy ciprusi kórházba szállították, ahol az orvosok közölték a szülőkkel, hogy egy ilyen komoly műtétre jelenleg nincsen kapacitásuk. Ezért a ciprusi egészségügyi minisztérium elintézte, hogy a kisfiú légi úton Németországba kerülhessen kórházi kezelésre, ahol a frankfurti kórház az indulás előtti napon válaszában kiemelte, hogy mivel a beteg kisgyermek szülei nincsenek koronavírus elleni oltóanyaggal beoltva, nem tudják fogadni a családot.

A kétségbeesett ciprusi szülők felajánlották, hogy ebben az esetben más, oltott rokonok kísérnék majd el a kisfiút a németországi műtétre, csak kerülhessen sor a halasztást nem tűrő beavatkozásra, de a németek részéről ez a megoldás elutasításra került.

Ciprusiak nem adták fel a küzdelmet és ezt követően a britekhez fordultak, ahol is egy szintén hasonló indoklással újra csak falakba ütköztek, mindezek után az izraeliek is nemet mondtak az életmentő műtétre a szülők oltásának hiánya miatt. A hosszú tortúra után a beteg kisgyermek végül is jelenleg Görögországban vár az életmentő műtétre.

Erről az esetről elsőként a Bild német lap számolt be, és méltán keltett óriási felháborodást a közvéleményben. Mindennek a szégyenletes tortúrának az lett a következménye, hogy jelenleg jogi szakemberek vizsgálják, hogy az érintett országok kórházai egy ilyen komoly, életmentő műtét esetében elutasíthatják-e egy kisgyermek kezelését, csak azért, mert a szülei nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást.

Mindenesetre az már most megállapítható, hogy az érintett országok egészségügyi szakemberei kemény erkölcsi vereséget szenvedtek ebben az embert próbáló helyzetben. Felmerül természetesen a szülői felelősség is, de egyelőre nem ismerjük az eset körülményeit.

Minden esetre egy csillagos ötöst érdemel Görögország, aki emberségből és empátiából kiválóan teljesített, lehet, hogy nincsenek olyan modern, minden ultramodern igényt kielégítő gépeik, de egyvalamiben biztos nem szenvednek hiányt, szakmai hozzáállásban, és most már az is biztos, hogy van szívük, nem is akármilyen.

Forrás: ripost.hu, naphire.hu