A baranyai tájakon kirándulók már a napokban is találkozhattak az illír sáfrány földből kibukkanó, tavaszt időző bimbóival. A mindössze 5-15 cm magasságra növő, hagymagumós növény szépséges virágokkal örvendezteti meg a kora tavaszi túrázókat. Az illír sáfrány levelei és a virágai is tőállóak. Tőlevelei keskeny szálasak, közepükön egy fehér, vaskos hosszanti csíkkal. Virágot hártyás fellevél borítja. A lepel hosszú csövű, sötét ibolyaszínű, folt nélküli. A 3 külső lepelcimpa belső oldala lila, a külső fehér, és amit mi szinte észre sem veszünk, de a föld alatt még folytatódik. A 6 színes lepelcimpa hosszúkás, a bibeszál fonalas. Termése tok. Pompás virágai február végén és március elején figyelhetők meg. Hazánkban a leggyakrabban a lombhullató erdőkben, elsősorban gyertyános-tölgyes részeken, vagy erdeifenyővel elegyes területeken találkozhatunk a pompázó lila virágokkal.

Az illír sáfrány Magyarországon védett, tehát bármennyire is vonzza is a kezünket a csoda szép virágpompa tartózkodjunk a leszakításától, mert természetvédelmi értéke 50 ezer forint, ami természetesen szálanként értendő.

Helyette ültethetjük az illír sáfrány kerti változatát, amit mezőgazdasági boltokban könnyedén beszerezhetünk, és igencsak kedvelt kerti dísznövény, korai virágzása mellett a számos színváltozatban nemesített fajtája miatt is vásárolnak előszeretettel a virág kedvelők, ezek a fajok a kertben vagy balkonládában napfénykedvelők, a talaj tekintetében viszont egyáltalán nem igényesek, és nagyon jól tűrik a hideget.

Néhány szó a kerti illír sáfrány (Crocus tommasinianus) gondozásáról:

Az alacsony termetű, hagymás évelő növény, melynek vadon növő ősei hazánkban védettséget élveznek, nagyon mutatós kerti és balkon növények. A virágok színe a fehér, valamint a lila különböző árnyalataiban kaphatóak.

Az illír sáfrány kertünkben a napos, világos vagy félárnyékos, jó vízáteresztő képességű helyet fogja kedvelni, egyéb szempontból átlagos kerti talajba ültetve fejlődik a legszebben. Virágzási időben átlagos vízigényű növény, óvatosan a locsolásával. Virágzás után csak minimális nedvességre van szüksége az illír sáfránynak

Korai megjelenésének köszönhetően, a betegségek és a kártevők csak elvétve károsítják, mert a hidegek megvédik a tavaszi melegekkel érkező bogaraktól, gombáktól. Szaporítása megoldható hagymagumókkal vagy akár magról is. Leveleit csak azt követően távolítsuk el, ha már teljesen elsárgultak és elszáradtak.

Ha sáfrány, akkor máris a fűszerre gondolunk, és valóban valaha a magyarok is nagy sáfránytermesztők és fogyasztók is voltak, erről az első magyarországi írásban történő említés 1429-ből származik. A sáfrányt a középkorban az ételízesítés mellett ruhafestésre is használták elsősorban Magyarország déli vidékein. Mátyás király konyhájáról és étkezéseiről írva Galeotto Marzio a legfontosabb fűszerek között említi, egyenlő arányban a borssal és a gyömbérrel.

A napjainkban hazánkban előforduló sáfrányok virágaiból kinyerhető sáfrány hatóanyaga igen kicsi, így fűszerként, konyhai felhasználásra, sajnos ma már egyik sem jöhet számításba.

Fotó: wikimedia.org