Az Orfűi malmokról korábban már írtunk egyszer, amikor bemutattuk őket és az általuk készített termékeket. A hely azóta is hatalmas népszerűségnek örvend, ugyanakkor hosszú ideje visszatérő panasz, hogy a házi kenyereiket nem lehet kereskedelmi forgalomban, nagyobb mennyiségben kapni. Az üzemeltetők már régóta dolgoztak ezen a problémán, és ennek a megoldása lett a Pajta Pékség, mely most csütörtökön nyílt meg, és aminek a megnyitójára szerkesztőségünk is meghívást kapott, aminek boldogan eleget is tettünk.

„Már tíz éve visszatérő álmunk ez a pékség, akkoriban üzleti terv is készült erről, de akkor még úgy gondoltuk, hogy a malom őrölje a lisztet, és itt készítsük a kenyeret, de ez sajnos nem valósulhatott meg” – mondta Horváth Zsombor, a hely egyik üzemeltetője, majd hozzátette: „az igény azonban egyre erősebbé vált, hogy a házi készítésű termékeink nagyobb mennyiségben is előállítsuk, ehhez pedig szükséges volt a modernizáció, új eszközök beszerzése és működtetése.”

Fotó: Hegedűs Tünde

A megnyitó elején Füzes Kata örömét fejezte ki a jó idő és a sok jelenlévő miatt, bár sajnálja, hogy édesapja már nem lehetett jelen. Elmondta, hogy egyesek szerint kicsit lassan lépkednek, mint a teknősbéka, ő ugyanakkor azt látja, hogy organikusan lépnek előre. Hozzátette még, hogy sokan kérdezték már tőlük, hogy miért nem készítenek több kenyeret, ugyanakkor a korábbi technika nem tette lehetővé a nagyobb mennyiség készítését, különösen, mivel a jó minőségű kenyér elkészítéséhez idő kell, és ha nem adjuk meg neki a rendelkezésre álló időt, akkor nem lesz jó a végtermék. Végül megköszönte az önkormányzat segítségét, akik folyamatosan támogatják az elképzeléseiket, valamint a teljes csapatnak a munkáját.

A megnyitón jelen volt, Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere is, aki elmondta, hogy a település tartozik köszönettel az Orfűi malmok csapatának, mert rengeteg hasonló ingatlan áll a településen, mint a most elkészült pékség, de ahhoz, hogy ebből valami igazán hasznos kerekedjen, olyan emberek kellenek, mint Katáék.

A Pajta elnevezés abból ered, hogy az épület a pajtaépítészet legfőbb stílusjegyeit tudhatja magáénak, és külsőleg is sok hasonlóságot mutat egy hagyományos pajtával. Ám maga az épület számos egyedi vonással bír, a falak, a parketta alapanyagait számos különböző helyszínről hozták, így például a padlócsempék sem egyetlen gyártótól származnak. Ez a kis aszimmetria egyébként látható is az épület belsejében, ha valaki alaposan körülnéz.

Fotó: Hegedűs Tünde

Az új eszközök viszont a legmodernebbek közül valók. Horváth Zsombor ugyanakkor kiemelte, hogy bár az eszközök változtak (de a régi kellékek is megmaradnak a látogató csoportok számára, dolgoznak is velük, csak a tömegtermelésben nem vesznek részt), de a receptúrán nem változtattak, továbbra is tartósítószer- és adalékmentes, minőségi alapanyagokból készítik el a kenyereiket. Zsombor kérdésünkre elmondta, hogy egy nap, ha nincs szükség megfeszített munkára, 50-100 kenyeret tudnak itt elkészíteni. Ez még mindig nem elegendő valamennyi igény kielégítéséhez, ugyanakkor online előrendeléssel így már kereskedelmi forgalomban is tudnak érvényesülni, és a jövőbeni cél, hogy a helybeni vásárlás is megvalósítható legyen.

Fotó: Hegedűs Tünde

A napot egy fogadás zárta a helyi termékekkel, melyek között a házi kenyér mellett láttam leveles tésztás édességet, kenyérlángost, kalácsot, piskótát, sőt, még birsalmasajtot és habcsókot is. Ezekből most nem fogok részletes gasztronómiai elemzést írni, ugyanakkor azt elmondhatom, hogy amit kóstoltam, mind nagyon ízlett. A kenyér különösen finom volt, leginkább az tetszett benne, hogy bár tudtam, hogy ez azért nem az elmúlt 10 percben készült el, a héja olyan friss és ropogós volt, mint amikor a bolti kenyereket frissen, melegen teszik a kirakatba. Nekem nagyon ízlett még a birsalmasajt, valamint a gyümölcsökkel díszített piskótafalatok is (a málnás és a habcsókos voltak a kedvenceim). De tulajdonképpen egy olyan kóstolófogás sem volt, amit rossznak éreztem volna (na jó, a szörpök túl édesek lettek, de ez legyen a legnagyobb gond), így ha ezeket kínálják a vendégeknek is, akkor biztosan nem lesznek csalódott látogatók!

A szerkesztőségünk nevében sok sikert kívánok és remélem, hogy Pajta Pékség népszerűsége még az ott dolgozó csapat elvárásait is felülmúlja!