A Palatinus Hotel vendéglőjébe eddig még nem jártam a Gólyabálomat és az egyetemi záró bankettemet leszámítva. Ugyanakkor, amikor láttam, hogy van ebédmenüjük, ami egy 1.600 forintos, háromfogásos menüsor, úgy gondoltam, egyszer kipróbálom. Kicsit zavart, hogy nyomtatva sehol nem láttam kiírva a napi menüjüket, így nem tudtam, hogy pontosan milyen opcióim vannak. Szerencsére az okos telefon jó barátunk, a hely facebook-oldalára ki volt írva, hogy mikből választhatok, kétféle leves, háromféle főétel, hozzá kétféle köret, valamint egy desszert szerepelt a repertoárban. Végülis a választásom egy húslevesre, egy füstölt sajttal töltött pulykára petrezselymes burgonyával, valamint egy opera szeletre esett.

A kiszolgálás gyors volt és kedves, nem éreztem azt, hogy bármilyen különbség lenne köztem és egy A’la Carte étlapról kérő vendég között, ez nálam pozitív. A leves viszonylag hamar megérkezett egy keskeny, ám elég mély tálkában. Egy hagyományos húsleves, de ízletes, pont annyira sós és fűszeres, amennyire én szeretem, némi tészta is van benne, ami szintén egy jó leves velejárója. És összességében mennyiségileg is korrektnek éreztem, nem extrém nagy, de jó. Ezzel semmi gondom nem volt.

Ezután jött a főétel, a sajttal töltött pulyka, amit, ha megengedtek, egy képpel illusztrálok:

Nos igen, ez nem valami nagy adag, sőt: nagyjából 7-8 falat volt a hús, ami szerintem nagyon kevés. Persze, értem én, hogy jó minőség, meg igényesség, de azért összevetésnek ideteszem az Aranykacsa étterem szintén menüben kínált rántott csirkéjét, amihez füstölt sajtos krumplipüré volt:

Látható, hogy ott két olyan szelet húst kaptam, amik külön-külön is nagyobbak voltak, mint ez. Oké, ott van hozzá a köret, amiből viszonylag sokat adtak, de ez nálam aránytalanná tette a tányért: ennyi krumpli mennyiségben felesleges egy ekkora húshoz és bár nincs semmi bajom a petrezselymes burgonyával, de nem az a köret, amit magában szívesen eszek. Hogy elvegyem kicsit az élét a kritikának, a hús ízében tökéletes volt, a panír ropogott, megégve sehol nem volt, a töltelék sajtból is korrekt mennyiséget tettek bele (a hús méretéhez viszonyítva), a füstölt sajt meg ízében is ad némi extrát a hagyományos sajtokhoz képest. Minőségileg tehát nincs az ételre panaszom.

A végére érkezett a desszert. Az opera szelet egy piskóta alapú, kávékrémes sütemény, kis csokoládéval a tetején. Tulajdonképpen teljesen jó desszert, bár én nem kávézom, de azt hiszem, hozta egy kellemes ebéd utáni kávé érzését. Mennyiségben ez sem volt egy hatalmas adag, de desszertnél ez nem probléma, az csak egy kellemes kis édes fogás a végére, ennek pedig tökéletesen megfelelt.

A 3 fogásért összesen ugyebár 1.600 forintot fizettem. Korábban háromfogásos menüként az Eozin Corso ételét kóstoltam, az ennél drágább volt, ahhoz viszont járt egy szörp, és az adag mennyiségében is nagyobb volt. Itt igazából a 3 fogás együtt volt elég, hogy azt mondjam ezzel sikerült jól laknom, viszont lehetséges, hogy egy nálam nagyobb étvágyú személy erre azt mondaná, hogy nem lakott teljesen jól. Ugyanakkor minőségben 100%-ban megfelelt minden elvárásomnak, így akinél nem a mennyiség a fő szempont, szereti a jó minőséget és azt, ha egy kis desszert is kerül az asztalára, annak maximálisan tudom ajánlani a menüt!