A Pannon Filharmonikusok vezetése értesíti a közönségét, hogy a zenekar február 14-, és 15-ére meghirdetett, Valentin napi Barbra Streisand örök című koncertjei, a meghatározó művészeket is érintő csoportos fertőzés miatt elmaradnak a Kodály Központban.

Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója hozzátette, hogy nagyon komoly előkészítő munka zajlott, végtelenül sajnálja, hogy a közönség most nem részesülhet ebben a zenei élményben. A döntést úgy a közönséggel, mint a művészekkel szemben érzett felelősség alapján hozták meg.

A koncerteket még ebben az évadban, június 1-én és június 2-án pótolják. Ezekre az előadásokra a már megvásárolt belépőjegyek érvényesek! Azonban aki nem tud ezzel a lehetőséggel élni, a belépőjegyét február 28-ig a vásárlás helyén visszaváltják.

A Pannon Filharmonikusok a tudomány, a művészetek, köztük a zene regionális központjának, Pécs városának szimfonikus zenekara. A mai társulat elődjét 1811-ben Lickl György, bécsi zeneszerző alapította. A több mint 200 éves múlttal bíró pécsi zenekar másfél évtizede látványos fejlődésnek indult, melynek eredményeképpen mára az ország meghatározó együttese és márkája lett. A siker nem maradt a városfalakon belül, a zenekarnak teltházas koncertsorozata van Budapesten a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Müpa megnyitása óta, és a legjelentősebb európai fővárosi koncerttermekben is fellépett Zürichtől Bécsen át a Berlin Philharmonie nagyterméig. A Pannon Filharmonikusok napjainkban modern koncertzenekari formában az 1000 férőhelyes, világszínvonalú hangversenyteremmel bíró pécsi Kodály Központ rezidens zenekara. Az együttes a nemzeti zenekari cím birtokosa.

A zenekar igazgatója Horváth Zsolt, a Bécsi Zeneakadémián és a Pécsi Tudományegyetemen végzett trombitaművész-közgazdász, aki másfél évtizede áll a Pannon Filharmonikusok élén. Az igazgató 15 évvel ezelőtt az európai felsőkategóriás szimfonikus zenekarok működési alapelemeit, strukturális jellemzőit és piaci működését tanulmányozva állította fel a magyarországi fejlődés lehetséges sarokpontjait, és professzionális menedzsmenttel valósította meg a tervet a mindenkori művészeti vezetés tudatos társulatépítésével összhangban. Az együttes eladott jegyeinek száma mára százszorosa a megújulás előttinek és a bérleteseinek számát több mint ötszörösére növelte úgy, hogy a Pannon Filharmonikusok művészeti-szakmai rangja a legnagyobb hazai együttesekkel állja ki a versenyt.

A társulat művészeti vezetői Hamar Zsolt (2000-2009) és Peskó Zoltán (2009-2011) voltak, 2011-2018 között Bogányi Tibor töltötte be a vezető karmesteri posztot, majd 2019 januárjától Bogányi Tibor és Gilbert Varga együtt a zenekar vezető karmesterei. Vass András állandó karmesterrel 2009 óta dolgozik együtt a zenekar, első állandó vendégkarmestere 2016-ig Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója volt, aki több mint tíz éven át második zenekaraként szerette és tisztelte a Pannon Filharmonikusokat.

A zenekar 1991-ben elnyerte az Artisjus nívódíját, 1996-ban Pécs város Pro Communitate kitüntetését, 1997-ben pedig Baranya Megye Művészeti Díját. 1998-ban Bartók Béla−Pásztory Ditta-díjat kapott, 2007- ben Baranya Megye Területi Príma-díjasa, 2007-től továbbá a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete volt, 2015-ben az Armel Operaversenyen különdíjat kapott a produkciókban nyújtott kivételes zenei teljesítményéért, 2016-ban a díjnyertes Eötvös-opera bemutatójában közreműködött, 2017-ben pedig a közönségdíjas produkció színpadra állítását köszönheti az együttesnek a fesztivál. 2017 őszén a 47. Varasdi Barokk Esték legkiemelkedőbb produkciójának elismerését vehette át a Pannon Filharmonikusok és a zenekar Fesztiválkórusa.

Forrás: pfz.hu