Klubzsák a közösségekért. A Kozármislenyi Művelődési Központba megérkeztek a sokak számára már ismerős zsákok, amelyekbe március 9-ig várják a már megunt, kinőtt, de jó állapotú ruhákat, cipőket a Művelődési Központban. A „Klubzsák a közösségekért” esemény 2022 évi eseményén elhelyezhetőek a tavaszi nagytakarítás során feleslegessé vált, de még használható ruhaneműk, cipők, táskák, háztartási textiláruk.

Itt a tavasz! Ideje a nagytakarításnak, a lomtalanításnak, a kinőtt ruhák elhelyezésének. Biztosan minden szekrényben összegyűlt újra rengeteg, már nem hordott, kinőtt ruha, és használat nélkül sorakozik a szekrényekben, itt a lehetőség, hogy most jó helyre kerüljenek!

Ami gyűjthető:

  • újra hordható női, férfi, gyerek ruhadarabok, összepárosított cipők, kézitáskák, sapkák, sálak, fehérnemű, zokni, lepedő, függöny, törölköző

Ami nem gyűjthető:

  • paplan, párna, takaró, szőnyeg, darab textilek, munkaruházat, szakadt, lyukas, koszos, nedves ruhák

Az akcióban való részvétellel nem csak a környezetünket védjük. A leadott mennyiséget a sulizsák csapata regisztrálja, majd súly alapján jutalmazza is a gyűjtésben részt vevő intézményt. Az így összegyűlt pénzt a Nők Hete eseményhez kapcsolható jótékonysági gyűjtésre, valamint a könyvtár nőiséggel, női léttel kapcsolatos könyvállományának bővítésére fordítjuk majd! Mindenki segítségét előre is köszönik!

Megunt, használt ruhaneművel tegyen a textil újrahasznosításért! Gyűjtsön ruhákat az iskolával a Sulizsákban vagy művelődési házakkal és könyvtárakkal a Klubzsák – a közösségekért programokban! Támogathatja így az intézmények működését, hiszen a program keretein belül, szeretnék a szervezők segíteni a családokban a környezettudatos nevelést, és megismertetni mindenkivel a textil újrahasznosítás lehetőségeit, és támogatni az iskolákat, művelődési intézményeket.

A környezettudatos szemlélet mellett akár komoly, hosszú távú anyagi forrást tudnak maguknak biztosítani az intézmények, a gyerekeknek pedig gyakorlati példát mutatva a környezetvédelem fontosságáról.

, Napjaink egyik környezetvédelmi problémája közé tartozik a textilipar okozta szennyezés. Az áruházak konfekció termékei alatt roskadozó polcok kínálata a Föld klímájának, és vele együtt nekünk okoz komoly gondot. Gondolta volna, hogy például jelenleg egy farmernadrág gyártásához 7570 liter vízre van szükség?

Ezért is szükséges arról nap, mint nap beszélni, hogy a hihetetlen mértékű vízfogyasztás mellett milyen károkat okoz még a környezetünkben a textilipar. A Danish Fashion Institute kimutatta, hogy a ruhaipar a második leg környezetszennyezőbb iparág a világon, és bizony a divat állandó változása következtében pazarlásra ösztönöz. Az USA-ban 13 millió tonna ruhát dobnak ki évente, az Egyesült Királyságban pedig 11 millió ruhadarabot. A Földünket terhelő ipari vízszennyezés egyötöde a ruhaanyagok kezeléséhez, és színezéséhez kapcsolódik. Itt kell megemlíteni a textilipari munkavállalók kizsákmányolását, és munkakörülményeinek elviselhetetlenségét.

Kiemelt fotó: Kozármislenyi Művelődési Központ munkája