Egy Brendan nevű amerikai fiú a Denveri Egyetem lapjában írt pécsi egyetemi élményeiről a „Külföldi tanulmányok: frusztráció, betegség és csalódás Magyarországon” című cikkben – vette észre a Telex.

Brendan a PTE-vel partneri kapcsolatban álló Denveri Egyetemről érkezett 2021 szeptemberében Pécsre. Tapasztalatai korántsem festenek jó képet az egyetemről. A diák szerint már akkor sokkolódott, amikor belépett a kollégium „rideg épületébe” a Boszorkány úton. Állítása szerint a lámpák folyton villogtak, a vécék nem működtek rendesen és rendszeresen bekapcsolt a tűzjelző is. A plafonon gyakran rohangáltak bogarak, az internet sem ment és 800 emberre volt összesen kettő lerobbant mosógép.

Az egyetemista a takarításra is panaszkodott, szerinte volt olyan is, hogy „arra ébredt, hogy a személyzet egyik tagja az ágyára állt, és egy felmosórongyot mutatott az arcába”. Többször is szombat reggel jöttek a takarítók, ráadásul a személyzet szinte egyáltalán nem beszélt angolul.

Az adminisztrációval sem volt megelégedve, mind a nyelvtudás hiánya, mind a bonyolultság megnehezítette a dolgát. Az oktatás sem nyerte el a tetszését, az egyik professzor például rendszeresen „shut up” (kuss legyen) felkiáltással szólította fel csendre a hallgatókat.

A legnagyobb problémája azonban azzal volt, hogy az egészségügyi ellátás nem érte el a várt színvonalat. Brendan ugyanis a Pécsett töltött időszaka alatt szinte végig beteg volt. Három hónapon át arcüreggyulladása volt, hörghurutja lett, torokgyulladása, és kétszer volt mandulagyulladása is. Állítása szerint ezalatt 21 kilót fogyott, és étkezési zavara alakult ki. Ráadásul a koronavírust is elkapta, ennek kapcsán nehezményezte, hogy nem voltak online órák. Az egyetemen ugyan voltak orvosok, de azok például a mobiljuk zseblámpájával világítottak a szájába, majd elküldték. Szerinte a PTE-n a hallgatók nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz, ő is inkább Budapestre járt magánklinikára.

A pécsi közbiztonságot is kritizálta írásában: a helyi bandák többször is megtámadták a külföldieket, a belvároson kívül pedig egyáltalán nem érezte biztonságban magát.

A Telex megkereste a PTE-t is, akik közleményt adtak ki nekik a témában. Az egyetem szerint jelentősen eltúlzottak Brendan kritikái, takarítás például soha nincs hétvégén és folyamatosak a rovarírtások is. „Az írás fő illusztrációja egy, a PTE-től független épület a vasútállomáson, nem az ominózus Boszorkány-kollégium” – kezdik mindjárt egy, a cikk hitelességét valóban rontó állítással. Közleményében az egyetem hangsúlyozza, hogy a külföldi hallgatók körében végzett felmérések szerint elégedettek az egyetemmel és a kollégiummal.

Azt elismerik ugyanakkor, hogy vannak fejlesztendő területek is: ilyen a vezetéknélküli internet megvalósítása vagy éppen a külföldi hallgatók egységes egészségbiztosítása, ami „valóban gyorsíthatná, gördülékenyebbé tenné az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét számukra”. A PTE szerint ezekben a témákban várhatóan hamar javulást érhetnek el.

Forrás: Telex