Szerdán az Európai Parlament elfogadta azt a Cseh Katalin által készített jelentést, amely minden nagyobb város számára rendkívül fontos lehet. „Az elmúlt időszakban a Magyarországra érkező uniós pénzek – a Fidesz-kormány hibái, bűnei és kompromisszumképtelensége miatt – veszélybe kerültek”- írja közös közleményében Cseh és Karácsony Gergely.

A most elfogadott Cseh-jelentés tartalmazza azt, amiért többen is évek óta lobbiztak Brüsszelben, hogy a városok közvetlenül is pályázhassanak uniós forrásokra. A főváros és Cseh Katalin mellett a Régiók Európai Bizottságában is folyton téma volt a kérdés. A pécsi önkormányzati képviselő, Kóbor József is tagja a bizottságnak, amely korábban például nyílt levélben is felhívta a figyelmet a koronavírus-járvány miatti elvonások problémájára.

Ezzel is foglalkozott továbbá a bizottság zöld megállapodás helyi szintű végrehajtásával foglalkozó munkacsoportja is: „A munkacsoport azt szeretné biztosítani, hogy az európai zöld megállapodás és az EU helyreállítási stratégiája is kézzelfogható projektekben öltsön testet, a helyi és regionális önkormányzatok közvetlen finanszírozásával. A brüsszeli pénzeket ne Orbán Viktor és emberei osszák szét, hanem azok közvetlenül jussanak el oda, ahol szükség van rájuk és ahol felhasználják őket: a városokhoz, nálunk a megyékhez, máshol a régiókhoz, azokon keresztül a kistelepülésekhez” – írta korábban oldalunkon Kóbor.

A koronavírus utáni helyreállítási alapok egy része tehát közvetlenül a városokhoz érkezhet meg. Így a Fidesz által pénzügyileg kivéreztetett városok, köztük Budapest is fontos forrásokhoz juthatnak. Mindez azért is fontos, mert a városok sokkal inkább tisztában vannak a helyben élők igényeivel, így ők tényleg az embereket érdeklő, az életminőségüket javító fejlesztéseket valósíthatnak meg az EU-s forrásokból.

A jelentés azonban számos egyéb témát is érint az oktatástól a digitalizáción át a klímaváltozásig. Az utóbbi kiemelten fontos prioritása Budapestnek is, ezért jelentős uniós forrásokat szeretnénk bevonni a fővárosi kibocsátáscsökkentési programba. Karácsony Gergely szerint a Cseh-jelentés elfogadása nagyon komoly segítség lehet a városoknak, önkormányzatoknak és vállalkozásoknak a COVID utáni talpraállásban.