Az Európai Unió Bírósága elutasította azt a magyar és lengyel keresetet, amelyet a jogállamiság elveinek a megsértése esetén az uniós költségvetés védelmére szolgáló feltételrendszer ellen nyújtottak be. Az uniós bíróság elmarasztaló ítélete után Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Judit igazságügyi miniszter tart kormányinfót.

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a „gyermekvédelmi törvény” miatt az EU-bírósága politikai döntést hozott. Hozzátette, hogy a törvényt nemzetközi támadássorozat kísérte, külön levelet is kapott a kormány Brüsszeltől, hogy változtassák meg a törvényt. A kérdést elviszik a népszavazásig. „Nagy, nyílt vita folyik a gyermekvédelmi törvény körül, folyamatosak a támadások” – mondta az igazságügyi miniszter.

„Döntsenek a magyar emberek” – mondta Varga judit.

Ezután Gulyás Gergely a benzinárstoppal kapcsolatban elmondta, hogy felmerült több kút esetében is, hogy bezárják azokat. Gulyás elmondta, hogy ebben az esetben a Mol vállalni fogja, hogy működteti ezeket a kutakat, nem állhat elő olyan helyzet, hogy ne jusson valaki benzinhez. Hozzátette, hogy korlátozni sem lehet a mennyiséget, maximum, ha kannában vinné, ott 10 literben maximalizálják a mennyiséget. A NAV munkatársai ellenőrzik, hogy a korlátozás ne valósulhasson meg.

Az inflációval kapcsolatban elmondta, hogy a kormány lépései 3 százalékot csökkentettek az árdráguláson, ezért maradhatott 10 százalék alatt az infláció. Az év végére visszatérhet a 2-4 százalék közötti sávba az infláció.

Kiemelt kép: koronavirus.gov.hu