Putyin múlthét csütörtökön indított offenzívát Ukrajnával szemben, és jelen állás szerint elszámolta magát az orosz diktátor, amikor megtámadta a független államot. Putyin alighanem egyfelől gyors katonai győzelemmel számolt, másrészről azzal, hogy a nyugati szankciók kevésbé lesznek fájók és gyorsak: mindkettőben tévedett. Méghozzá nagyot.

Az orosz hadsereg egyáltalán nem áll jól, a hírek szerint óriási veszteségeik vannak, a morál alacsony, az üzemanyagnak híján vannak, akadoznak az utánpótlásvonalak és az ellátás is. Eközben az ukránok hősiesen védik az országukat, mind a hadsereg, mind a lakosság fegyvert ragadott, és a hihetetlen túlerő ellenére is kitartanak.

Szakértők szerint legalább ötezer orosz katona halt már meg, a koporsók hamarosan meg fognak jelenni Oroszországban, ahol anyák gyászolják majd gyermekeiket, nők a férjeiket, és gyerekek az apáikat. Nem fog jót tenni a honi morálnak sem a tény, hogy Putyin elmebeteg háborújában egyre több, és több fiatal orosz férfi fog elesni.

Ráadásul a nyugati szankciók is működnek, az orosz gazdaság pocsék helyzetbe került, a rubel gyakorlatilag elértéktelenedett, a leggazdagabb orosz oligarchák vagyonait kivétel nélkül zárolták, kizárták őket a nemzetközi bankrendszerből, ennek hatására Moszkva államcsőd felé száguld. Menekülnek a befektetők a rövid lejáratú orosz kötvényekből, hat hónapon a hozam már elérte a 24,5%-ot. A csődkockázati felár pedig 56%-os valószínűséggel jelez államcsődöt a következő 5 évben.

Putyin minden jel szerint tévedett, a hiba pedig akár a saját hatalmába is kerülhet. Ne feledjük, a szankciók épp az ő legbizalmasabb embereit érintik a legnegatívabban, aligha fogják ölbe tett kézzel végignézni a leggazdagabb oroszok, ahogy Putyin miatt elúszik a vagyonuk. És ha az orosz utcákon megjelennek a halott katonák koporsói, akkor a népnek is lesz egy-két szava az őrült diktátorhoz…