Ma reggel 8 órakor megkezdődött az előre meghirdetett pedagógussztrájk. A sztrájkhoz csatlakozó tanárok nem fogják megtartani az óráik nagy részét, de az iskolákban azért mindenhol van felügyelet. Az elégséges szolgáltatásokról szóló rendelet értelmében a középiskolákban a végzősöknek az érettségi tárgyakból meg kell tartani az összes órát, a többieknek pedig az órák felét. A szakszervezetek mindezek mellett azt kérték a szülőktől, hogy aki megteheti, ne küldje iskolába a gyerekét március 16-án, 17-én és 18-án.

A sztrájkhoz országszerte csatlakoztak iskolák, a diákok is támogatásukról biztosították a tanárokat, az aHang oldalán egy petíciót is indítottak. Lesznek szolidarító tüntetések is Budapesten és vidéken is.

A Pécsi Tudományegyetem gyakorló iskoláiban is csatlakoztak az eseményhez – írja a Telex. A PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolájában és a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumban is a tantestület fele, 30-35 tanár lépett sztrájkba szerda reggel. Mészárosné Szentirányi Zita, a Babits-gimnázium tanára a Telexnek elmondta, hogy reggel nyolcig csak 22-en tudták elkezdeni a sztrájkot, a többi tanár csak tíz órától tud csatlakozni, miután a végzősöknek kötelező órát tartani. Kitért arra is, hogy a két pécsi intézményben csak ma terveznek sztrájkolni, mivel az elnyújtott sztrájknak nem látják értelmét.

Eközben pécsi civil szervezetek pedig közösen úgy döntöttek, hogy programokat hirdetnek a diákok számára a március 16-i pedagógus sztrájk idejére. A Facebookon létrejött esemény célja, hogy a szülők az iskola helyett valamelyik programra vigyék el gyereküket. A programok leginkább az alsós korosztálynak szólnak, a három helyszínen – ECK Közösségi Iroda, Élmény Tár, Létra – egész napos elfoglaltságot szerveznek a kisebbeknek. A Szabadkikötőben pedig középiskolás csoportoknak kínálnak emberi jogi foglalkozásokat.