Ma reggel behívták Márki-Zay Pétert a köztévébe, mivel az M1-nek minden listát állító pártnak lehetőséget kell adnia a bemutatkozásra. Ez nem is lenne érdekes, ha nem tudnánk, hogy ellenzéki politikusokat elvétve, vagy inkább úgy se hívnak csak be a közmédiába. Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének öt perc adatott meg, amit ki is használt.

„Köszönöm szépen, hogy lehetőséget adtak, hogy négy év alatt öt percet megszólalhasson a teljes az ellenzék a köztévében” – kezdte Márki-Zay. „Mintegy 2,5-3 millió ember képviseletében vagyok itt, és hogy eddig nem jöhettünk ide, valószínűleg ugyanaz az oka, hogy Orbán Viktor nem hajlandó kiállni egy nyílt, élőben közvetített vitára” – utalt arra, hogy Orbán Viktor minden bizonnyal idén sem fog kiállni miniszterelnök-jelölti vitára.

Márki-Zay Péter ezután bemutatkozott a köztévé nézőinek, mivel azok eddig csak lejárató műsorokat láthattak róla. Kitért arra, hogy ő már korábban konzervatív volt, mint Orbán Viktor.

Márki-Zay Péter fontosnak tartotta, hogy bemutatkozzon a köztévé nézőinek, akik eddig csak lejárató műsorokat láthattak róla, amiből sem a gyerekei, sem a hódmezővásárhelyiek nem ismernek rá. „Amikor ő “térdre, csuhások” felkiáltással a keresztényeket gúnyolta, amikor ő liberális volt, vagy még előbb, amikor a Kommunista Ifjúsági Szövetségben kezdte a pályáját, akkor én már templomba járó, élő hittel rendelkező keresztény ember voltam” – mondta. Bevallása szerint 2010-ig ő is Orbánt támogatta, mivel akkor még erőteljesen Putyin-ellenes, nyugatbarát politikusnak tűnt.

Márki-Zay kifogásolta azt is, hogy a kormányoldal szerinte folyamatosan hazudik a háborúról. „Azt állítják a háborús uszítók, hogy mi küldenék katonákat vagy fegyvereket Ukrajnába. Valószínűleg tudják Önök is, vagy ha nem, akkor a közmédia miatt nem tudhatják, hogy Orbán Viktor küld fegyvereket Ukrajnába. Most is van fegyverszállítás Magyarországon keresztül, magyar gépek részt vesznek ebben” – mondta.

A miniszterelnök-jelölt szerint Orbán Viktor 12 éve háborúzik, mindig van ellenség, ezért a békét nem lehet rábízni. „Gyújtogatóra ne bízzák a tűzoltást” – jelezte, majd kitért arra is, hogy a kormány nem tudta kezelni a járványt, amit 44 ezer magyar ember élete bánt.

A rendelkezésére álló öt perc végén még felsorolta a fontosabb programpontokat, egyebek mellett a lakhatási támogatást, a kórházi várólisták csökkentését vagy éppen az elszámoltatást. Jelezte azt is, hogy „4 év múlva a mostani bruttójuk lesz a nettójuk”, végül a jól ismert „Csak felfelé!” jelmondattal zárta a beszédét.

Forrás: 24.hu