Egy 43 éves férfi egy budapesti villamoson, szexuális irányultságuk miatt késsel fenyegetett meg két nőt. Az ügyészség a férfit felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével vádolja, és vele szemben végrehajtandó szabadságvesztést indítványoz.

A vádirat szerint a férfi 2021. szeptember 20-án, este, a IX. kerületben, az 52-es jelzésű villamoson utazott. Szintén ezen a járművön utazott a két sértett nő, akik egymás kezét fogták. A férfi megkérdezte a sértetteket, hogy mindketten nők-e, majd amikor igennel válaszoltak, szitkozódott, majd szexuális irányultságuk miatt megfenyegette őket, hogy elvágja a torkukat, ha leszállnak a villamosról.

Ezután a férfi – továbbra is kiabálva – elővett egy bicskát, amit közvetlenül a tőle csak egy-két lépés távolságra ülő egyik sértett fejével egy magasságba tartotta, miközben megismételte a fenyegetést, miszerint nyakon szúrja, megöli őket. Ezzel egy időben a férfi a bicska nyitott pengéjével több szúró mozdulatot tett a sértettek felé.

A férfi kiabálását, hangos fenyegetését a villamos vezetője is meghallotta, ezért a támadót a mikrofonon keresztül felszólította arra, hogy az erőszakos viselkedését fejezze be. A vádlott ennek ellenére tovább fenyegette a sértetteket, ismét szúró mozdulatokat tett feléjük. Mivel az erőszakos fellépésével nem hagyott fel, és továbbra is azt ismételgette, hogy bántalmazni fogja a nőket, a villamos vezetője a járművet a végállomás előtt megállította, majd a vádlottat leszállította. A vezető a rendőröket is értesítette, kiérkezésükig a sértetteket a közlekedési vállalat egyik tartózkodójába kísérte. 

A vádlott még egy ideig várakozott, a két nőt figyelte, majd az aluljáróba ment, később azonban ismét visszatért. Ekkor a rendőrök elfogták, a kést a zsebében megtalálták és lefoglalták.

A vádlott agresszív, késsel támadó fellépése a sértettekben komoly félelmet keltett.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a férfit felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével vádolja, és vele szemben börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban.

A felvételen az látszik, amikor – a késsel fenyegetést követően – a villamos vezetője a vádlottat leszállíttatja a villamosról. 

A közösség tagja elleni erőszakot a törvény súlyosan rendeli büntetni. A bűncselekmény alapesete is 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Súlyosabban, 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki a bűncselekményt felfegyverkezve követi el. Közösség tagja elleni erőszakot követ el az, aki a sértett valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása – így köztük szexuális irányultsága – miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy a sértettben riadalmat keltsen.