A választási kampányidőszakban gyakori jelenség, hogy a kampányeseményeket a politikusok ingyenes koncertekkel kötik össze. Ugyanakkor vannak olyan előadók, akik a szerződéseikben kifejezetten kikötik, hogy kampányeseményeken nem vállalnak fellépést. Bereczki Zoltán is ezek a művészek közé tartozik, ugyanakkor, a séi fellépése kapcsán félretájékoztatták őt.

Sé a Vas 1-es választókerületbe tartozik, ami billegő körzetnek számít, és a két potenciálisan esélyes jelölt a DK ismert ügyvéd-politikusa, Czeglédy Csaba, és a Fidesz ismételni kívánó jelöltje, Hende Csaba. Az előrejelzések szoros csatát ígérnek, ugyanis amíg a választókerület központjában, Szombathelyen, Czeglédy Csaba a népszerűbb, addig a falvakban a Fidesz jelöltje vezet, ezért érthető okokból igyekeznek ezen a területen maximális hatásfokkal kampányolni. Ennek egy része volt a séi kampányesemény, amelyre azonban a jelek szerint úgy hívták meg Bereczki Zoltánt fellépni, hogy nem tájékoztatták őt (illetve a menedzsmentjét) az esemény kampány-jellegéről.

Az ismert művész már helyszínen volt a nyitóbeszédek idején, és ekkorra vált nyilvánvalóvá a számára, hogy milyen eseményen van. Noha ilyenkor a szerződése alapján vélelmezhetően lenne lehetősége a visszalépésre, Bereczki ezt nem tette meg, ugyanakkor a koncert elején elmondta, hogy csak a közönség miatt maradt ott.

A művész később a Facebook-oldalán az alábbiakat írta:

Felkérnek, megkérdezem, (nem én, a kollégáim) ugye nem politikai a rendezvény? Ha a válasz egyértelmű “nem”, akkor elindulunk. (A helyszínen valószínűleg szándékosan a közönségen vezették át, hogy lássák ott vagyok, nehogy hazamenjek!) Ilyenkor a kisebbik rossz az, ha az ember fölmegy és végig csinálja!”

Bejegyzésében még megemlíti, hogy az ilyen méretű rendezvények általában önkormányzati események, így nem ritka, hogy a fellépése előtt valaki beszédet tart, először tapasztalta azonban, hogy ez a beszéd kifejezetten politikai tartalmú volt. Kiemelte még, hogy a művészek helyzete olyan szempontból sem könnyű, hogy ha lemondanak egy koncertet szerződésszegés miatt, ők lesznek meghurcolva, akkor is, ha szerződésszerűen járnak el.

A nyugat.hu beszámolója szerint ez az elmúlt időszakban nem egyedi eset, így járt Vas megyében többet között Charlie, Oszvald Marika és Delhusa Gjon is.

Bereczki a bejegyzéséhez fűzött kommentben azért rögzíti, hogy a fellépés után Nagy Róbert polgármester elnézést kért tőle.

Borítókép forrása: nyugat.hu