A vasárnapi magyar országgyűlési választás és népszavazás lebonyolítása jó és szakszerű volt, a voksolásokra azonban rányomta a bélyegét az egyenlő versenyfeltételek hiánya – jelentette ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) rövid távú megfigyelési missziójának vezetője hétfőn Budapesten.

Kari Henriksen az országgyűlési választás és népszavazás nemzetközi választási megfigyelőinek sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a jelöltek nagyrészt szabadon kampányolhattak, ennek hangvétele ugyanakkor negatív volt. Szerinte az átláthatóság hiánya, a kampányfinanszírozás elégtelen felügyelete a kormánykoalíciónak kedvezett. „A főbb jelöltek közötti viták hiánya jelentősen korlátozta a választók lehetőség arra, hogy tájékozottan dönthessenek” – mondta Kari Henriksen.

Problémaként említette azt is, hogy a nők alulreprezentáltak voltak mind a kampányban, mind jelöltként. Henriksen szerint ahhoz, hogy a választók megalapozott döntést hozhassanak, nagyon fontos, hogy a jelöltek egyenlően férjenek hozzá a médiához. Ugyanakkor kiemelte, hogy a megfigyelt szavazóhelyiségek többségében kedvező tapasztalatokat szereztek, kevés jogsértést észleltek.

Mark Pritchard, az EBESZ Parlamenti Közgyűlése küldöttségének vezetője szintén hangsúlyozta, hogy a választást sikeresen szervezték meg, viszont sok hiányosságról beszélt. Arra buzdította a kormányt, hogy legyen ambiciózusabb a választási jogszabályok javításában. Mark Pritchard is pozitívumként említette, hogy az emberek higgadtan viselkedtek a szavazóhelyiségekben.

Jillian Stark, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) megfigyelési missziójának vezetője úgy vélekedett, hogy a választást beárnyékolta a kormánypártok és az állam közötti határ elmosódása. Elmondása szerint figyelmesen hallgatták a sokféle álláspontot. „Azért érkeztünk, hogy megfigyeljük a választást, nem pedig abból a célból, hogy beleavatkozzunk” – jelentette ki.

A népszavazás kapcsán Stark elmondta, hogy a jogi keret alkalmatlan volt egy valóban demokratikus folyamat lebonyolítására. Kifogásolta azt is, hogy a választók nem kaptak kiegyensúlyozott tájékoztatást a referendumról.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a részvételi arány a magyar szavazók elkötelezettségét bizonyítja. Pozitívumként említette azt is, hogy a választás jól szervezett volt, határozott alternatívák álltak rendelkezésre. Jillian Stark végül „megdöbbentőnek” nevezte, hogy az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban mennyire kiéleződtek az ellentétek.

Forrás: MTI

Kép: MTI/Kovács Attila