A Mumis kebab nem ismeretlen hely a számomra, gyakorlatilag nyitás óta járok oda, és már 1-2 rendezvényem szervezésében is együttműködtem velük, mint étel-szállítók. Ezért szinte már ismerősként üdvözölhettem Szakcsi Dávidot, az étterem társtulajdonosát. Beszélgetésünk apropója a nemrégiben megtörtént költözésük volt, de természetesen a szokásos hely- és étlapbemutatás sem maradhatott el.

Fotó: Hegedűs Tünde

Honnan jött magának a Mumi’s Kebabnak az ötlete?

A múltban is sportoltam, és jelenleg is kézilabdázom és e mellé kellett még valami, amivel foglalkozom és keresek. Engem mindig is érdekelt a vendéglátás, a pörgés, a nővérem pedig Sopronban gyorsétteremben dolgozott, ami szintén segített nekünk. Az elnevezés egyébként érdekes, a feleségemmel – Szakcsiné Reif Biankával, aki a hely társtulajdonosa is egyben – hívjuk egymást gyakran „mumi”-nak és így jött maga a név, a vendéglátás iránti szeretet meg mindkettőnkben megvolt.

Nem féltetek a konkurenciától? Hiszen már 2014-ben, amikor indultatok, is eléggé telített volt a piac.

Egyáltalán nem. Én egy olyan elvet követek, hogyha valaki jót ad, akkor az emberek megkóstolják és meg fogják szeretni. Mi törekszünk mindenből a prémium minőségre, a pitáinkat, a pizzához, lepényhez, lángoshoz a tésztát mind saját receptúrából, mi magunk készítjük, zöldségekből nagyon jó minőségű alföldi zöldségeket használunk – legalábbis az év 9 hónapjában, amikor termelhető – valamint a sajtjainkat és a lisztünket is helyi termelőktől szerezzük, vagyis adunk a minőségre. Szóval nem volt bennünk félsz. Az volt fontos, hogy az első évet túléljük, mert ha az megvan és kialakul egy vendégkör, akkor már nem lesz baj. Ez megtörtént és szerencsére azóta folyamatosan bővülünk és fejlesztünk, és szerintem ott vagyunk Pécsen a TOP-éttermek között.

Elején kebabokkal és pizzákkal indultatok, aztán bővült a repertoárotok. Mesélnél erről egy kicsit?

Igen, az elején kebabunk, dürümünk volt és pizzánk, majd onnan kezdtünk el szépen fejleszteni. Maguk a kebabok is bővültek, először csak sima és feta sajtos kebabunk volt, aztán jött a fitt, a prémium, a royal, új ételekből pedig a lepény és a lángos.

Fotó: Hegedűs Tünde

Miért erre a két ételre esett a választásotok?

Olyan ételeket szerettünk volna az étlapra tenni, amit viszonylag könnyen és gyorsan elkészítünk, de a vendégek máshol nem találnak meg, legalábbis nem abban a formában, mint nálunk. A lángos és a lepény tésztájára is kialakítottuk a saját receptünket, ami könnyen elkészíthető, de ízében más, mint a városban kapható többi lepény és lángos. Egy rövid ideig saslikot is készítettünk, de annak túl macerás volt az elkészítése, így az lekerült az étlapról.

És végül jött a desszert…

Igen. Még a nyitáskor volt egyébként marlenkánk, ám az kész termék volt, nem mi készítettük, ezért nem is szerettük és viszonylag gyorsan levettük az étlapról. Viszont sokan írták, hogy szeretnének valami desszertet, ha jól emlékszem, te is köztük voltál 🙂 (és milyen igaz 🙂 – a szerk.). A többi ételünk mellett a desszertjeinket is saját tésztából csináljuk és itt töltjük meg és sütjük ki kemencében. Szerencsére a desszertjeink is nagyon népszerűek, engem is meglep, hogy milyen nagy számban viszik őket.

A pandémia időszak mennyire érintette érzékenyen a vállalkozást?

Szerencsére nem nagyon, köszönhetően annak, hogy addigra már ki volt építve a kiszállításunk, volt diszpécser szolgálatunk és futárbázisunk is. Így egyetlen napra sem kellett bezárnunk és egyetlen emberünknek sem kellett emiatt felmondanunk a 1.5 év alatt, folyamatosan tudtunk dolgozni és működni.

Beszélnél erről a kiépítésről? Mikor kezdtetek el kiszállítani és mi változott a kezdeti időszakhoz képest?

Mi már a legelejétől elkezdtük a kiszállítást, 1 futárral úgy, hogy a pultosok vették fel a rendelést. Sajnos azonban ez nem működött tökéletesen, a rendelések nagy számban jöttek, és többször hiba csúszott a rendszerbe, nem tudtuk a kiszállításnál azt a minőséget hozni, amit elvárnak és amit magunktól elvárunk. Ezért az elmúlt 4 évben ezt átszerveztük, kialakult a diszpécser-szolgálat és a futárbázis és próbáljuk a korábbi hibákat kiküszöbölni minél jobban. A mostani költözésnek is ez az egyik oka, kinőttük a korábbi helyet.

Mik voltak még a költözés további motivációi?

Azokat a hibákat akartuk kiküszöbölni, amik a korábbi helyszínen megvoltak. Mindenképpen szerettünk volna egy nagyméretű parkolót a közelben, valamint nagyobb belteret, illetve egy olyan helyet, ahol kinti terasz is kialakítható. A Galéria már régóta üresen áll, és eleinte nem is érdeklődtem iránta – külsőleg nem motivált – ám végül rávettem magam, hogy megnézzem belülről és akkor láttam, hogy itt meg lehet valósítani azt, amit szeretnénk. Ami a legjobban számított, hogy van parkolónk, májustól tudunk teraszt működtetni, és a hátsó részeket sikerült úgy leválasztani, hogy a termelésben tudjon nekünk segíteni, így minden egybevágott és meg tudtuk kötni az üzletet. Azt még el szeretném mondani, hogy igyekeztünk úgy felújítani a helyet, hogy a tradíciók egy részét megőrizzük, a márvány asztalok például megmaradtak, amiknek a régi tulajdonosok is nagyon örültek, amikor eljöttek megnézni a helyet.

Fotó: Hegedűs Tünde

Ezzel most a belvárosból egy olyan helyre kerültetek, ahol kisebb a konkurencia, de a forgalom is. Milyen változást vársz ettől?

Természetesen csináltunk piackutatást és felmértük a terepet és mi is láttuk, hogy a közelben nagyon nincs más ilyen hely. Akiket meg akarunk fogni, az a májustól augusztusig tartó, Orfűről hazajövő forgalom. Ami még fontos, hogy a legtöbb cím, ahonnan rendelnek tőlünk, egyetemvárosi, így a rendelések gyorsítása is várható, mert általában 4 óra körül bedugult a belváros, így a futár sem tudott gyorsan a címhez érni. Így ebből a szempontból is ez egy jobb hely.

Még egy picit visszatérve az étlapra, mi a legnépszerűbb ételetek?

A legnépszerűbb a prémium kebabunk, ezt sokan kérik, csirkével meg borjúval egyaránt. A prémium kebab többek között attól prémium, hogy a megrendelés pillanatában kezdjük el elkészíteni a pitát. A normál piták esetén van egy húszas előregyártásunk, és ahogy fogy, úgy készítjük folyamatosan. Ezek a piták is frissek, de lehetséges, hogy csak az elkészítés után 5-10 perccel jutnak el a vendéghez. A prémium és a Royal Kebabnál ilyen nincs, azok mindig a rendeléskor készülnek, amivel a frissességét és ropogósságát akarjuk megőrizni. Erre nyilván kicsit többet kell várni, de azért 10-15 perc alatt ez is elkészül. A pita különlegessége még a fokhagyma, valamint, hogy fekete szezámmal, valamint egy nagyon jó minőségű sajttal van leszórva. Szintén népszerű a két, körülbelül egy éve az étlapunkon lévő prémium pizza, melyeknek különlegessége a sajttal, illetve sajttal-sonkával megtöltött széle.

Fotó: Halas Máté

Mik a jövőbeli terveitek?

Ahogy már említettem, a teraszt szeretnénk májusra elkészíteni. E mellett szeretnénk kávékat, valamint kétfajta prémium sört is bevezetni, ezenkívül a beülős tér mindkét részére szeretnék egy-egy televíziót tenni, hogy futballmeccseket is lehessen nézni. Az ételekben is lesznek újítások, köretként szeretnénk az édesburgonyát és a rizst is bevezetni, illetve később a konyhát még jobban fejleszteni.

Köszönöm szépen az interjút!

Korábbi blogger tevékenységem során sokszor írtam már a helyről, a kebabjukról itt, a pizzáról itt, a lángosról itt, a lepényről és a desszertjükről pedig itt találsz részletes értékelést (a műanyag villákat azóta már lecserélték).

A hely elérhetőségei:

Cím: 7624 Pécs, Szigeti út 140.

Telefonszám: (30) 587 0451

Facebook: https://www.facebook.com/mumis.kebab