A Szkeptikus Társaság 2021-ben hirdette meg először a Laposföld-díjat, amelyet olyan prominens személynek vagy csoportnak adnak át, amelyek áltudományos, hiteltelen tevékenységükkel „segítik elő” a társadalmat. A Társaság célja az, hogy felhívják a figyelmet a tudományellenes és áltudományos nézetek veszélyes mértékű terjedésére.

Az első körös szavazás során az olvasók dönthettek arról, hogy a 25 előzetesen kiválasztott jelöltből melyik 5 kaphatja meg végül a kétes hírű címet. Az első ötben végül a vírus- és oltástagadó Gödény György, a könyvdarálásáról is ismertebbé vált Dúró Dóra, az Orvosok a Tisztánlátásért csoport (mely szintén köthető Gödényhez), valamint a gombák gyógyító ereje mellett töretlenül hitet tevő Varga Gábor mellett a kormánypropaganda zászlóshajója, az origo is helyet kapott.

Az indoklás szerint „Mind tudományos, mind pedig közéleti/politikai téren tartósan vállalhatatlan “hírszolgáltatásukért”, a “tények” túlontúl szabad értelmezéséért és a propaganda célok mellett a klikkek maximalizálásának kizárólagos hajhászásáért” érdemelték ki a jelölést.

A jelölés mellett szólnak az elmúlt évek elvesztett sajtóperei is: az elmúlt 5 évben a kormányközeli médiumot 81 perben marasztalták el 100%-osan (ebben a részleges elmarasztalások még nincsenek benne). Csupán összehasonlításként: ugyanez a érték a szám az Indexnél nyolc, a 444-nél öt, az Átlátszónál négy, a 24.hu-ál kettő, az RTL Klubnál egy, míg a Telexnek, a HVG-nek, a Magyar Hangnak, vagy éppen a Bahírnak pedig még nem volt teljes körűen elvesztett sajtópere (a Bahírnak konkrétan még egyetlen sajtópere sem volt).

Magyarán szólva kis túlzással az origo 5 év alatt egymaga több sajtópert vesztett, mint a komplett országos ellenzéki média összesen. Így azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a cím méltó helyen lenne az origo szerkesztőségének vitrinjében. Hogy erre sor kerül-e, azt pénteken 15 órától láthatják a társaság online élő díjátadóján!