Magyarország a 2021-es évben egy nem túl dicső listán is az első helyre került. Amint arról a Népszava beszámol: tavaly átlagosan 5.2 %-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon. Ez Lengyelországgal holtversenyben a legmagasabb érték. Az Európai Unión belül ez az érték sokkal kisebb, mindösszesen 2.6 % (bár a 2%-os célt ez is meghaladja). A magyar gazdaságra fejlettségben egyre jobban felzárkózó és azt előzni készülő Romániában az árak 4,1 százalékkal emelkedtek, míg a magyar gazdasággal egy szinten lévő Portugáliában csak 0,9 százalékos inflációt mértek – ez utóbbi az eurózóna tagságnak volt köszönhető.

Ami az egyes termékeket illeti, a legnagyobb különbségek az EU-átlaghoz képest az alapvető élelmiszerek (1.6 ill. 3.4 %), a dohánytermékek (3.1 ill. 11.5 %), valamint az üzemanyag-költségek (6.8 ill. 12.1 %) terén figyelhető meg. A ruházkodás és a távközlés az a két terület, ahol az infláció mértéke alacsonyabb volt az EU-s átlagnál.

Az idei év egyelőre a tavalyinál is rosszabbnak tűnik. Az Eurostat adatai szerint 2022 februárjáig 8.8%-os volt a magyar infláció, ez az EU-s országokon belül a Balti államokat követően a legrosszabb. Mögöttünk ezúttal is Lengyelország található 8.4%-os emelkedéssel.