A kamatok jelentős emelkedése miatt a kormány január elsejétől kamatstopot rendelt el azokra a lakáshitelekre, amelyeknek kamata a referencia-kamatlábhoz (BUBOR – egy évnél rövidebb bankközi kamatláb) kötött. Előírták, hogy a Bubor nem lehet magasabb, mint amennyi 2021. október 27-én volt. A kamatstopot az október 27-e utáni kamatfordulóknál kell(ett) érvényesíteni június 30-ig.

A 24.hu megvizsgálta, hogy mekkora változás állhat be a törlesztőrészletekbe a kamatstop végét követően. Az eredmények sajnos nem túl biztatóak. Fontos rögzíteni, hogy a kamatstop intézménye a lakosság számára jóval kedvezőbb, mint a korábbi fix törlesztőrészlet, ugyanis abban a konstrukcióban a kamatösszegeket ki kellett fizetni, csupán a törlesztőrészlet nem emelkedhetett, így a törlesztőrészletek számának emelkedésével járt a tranzakció. Ezúttal pedig a kamat az aktuális időszakban egyáltalán nem emelkedhetett, a nemzetközi monetáris helyzet változásait a banknak kellett lenyelnie.

Ugyanakkor a kamatstopot követően a bankok azonnal módosíthatják a törlesztőrészleteiket az akkori BUBOR-értéknek megfelelően. Év elején még 4,22 százalék volt a mutató, most 6,60 százalék – ha ezt a dinamikát követi, akkor 7,5-8 százalék is lehet a Bubor június végére. Ráadásul a törlesztőrészletek alakulása sosem csak a BUBOR-értéktől függ, hanem egy átlagosan 3.5 %-os felárat is rászámolnak a pénzintézetek, így a 24.hu számításai szerint egy 108.000 forint körüli törlesztőrészlet összege 2022. júliusára akár 140.000 forint is lehet.

A megoldás lehet a változó kamatozású hitelek fix. kamatozásúvá alakítása még 2022. júliusa előtt. Erről részletesebben itt lehet olvasni.