Átvették megbízóleveleiket hétfőn azok a képviselők, akik az április 3-ai országgyűlési választáson országos pártlistáról mandátumot szereztek, de a múlt heti ünnepélyes átadáson nem vettek részt – írja az MTI.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Alkotmány utcai székházában tartott rendezvényen Téglási András, az NVB elnöke kiemelte: április 3-án az újkori magyar demokrácia történetében kilencedik alkalommal zajlott le az országgyűlési képviselők választása, a Nemzeti Választási Bizottság a törvényi határidőn belül, április 14-én megállapította a választás listás eredményét, ami április 16-án jogerőre emelkedett. Az NVB elnöke gratulált a képviselőknek és munkájukhoz sok sikert kívánt.

A Fidesz-KDNP listáján szereplők közül csak ketten vették át most a megbízólevelet, Nacsa Lőrinc és Halász János.

A többi párt kapcsán már nagyobb neveket lehet találni, például a Mi Hazánk listavezetője és pártelnöke, Toroczkai László is most került sorra. Az ellenzéki összefogásból is jelen voltak pártelnökök, ugyanis Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc is hétfőn vette át a megbízólevelüket. Az ellenzéki lista többi tagja: Vadai Ágnes, Gy. Németh Erzsébet, Sebián-Petrovszki László, Varga Zoltán, Gréczi Zsolt, Kálmán Olga, Dávid Ferenc, Kordás László, Komáromi Zoltán, Hegedüs Andrea, Szabó Rebeka, Zsiga-Kárpát Dániel, Lukács László György, Brenner Koloman, Sas Zoltán, Varga Ferenc, Bencze János, Balassa Péter és Szabó Hajnalka.

Az országgyűlési választás jogerős végeredménye szerint Fidesz-KDNP pártszövetség 48, a hatpárti (a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által alkotott) összefogás 38, míg a Mi Hazánk Mozgalom 6 listás mandátumot szerzett. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata részéről Ritter Imre kedvezményes mandátumra lett jogosult, ő – a 11 nemzetiségi szószólóhoz hasonlóan – még múlt héten szerdán átvette az ünnepségen a megbízólevelét.

Kép: MTI/Koszticsák Szilárd