Az ember által végzett környezetpusztító tevékenységek egyik legnagyobb áldozatai a Földön található erdők. Gondolhatunk itt a bolygón található beépített területek arányának nagymértékű növekedésére, a különböző környezetszennyezések következményeként fellépő talaj- és erdőpusztulásra vagy akár a bizonyos termékek, használati cikkek előállítása során felhasznált fa mennyiségére.

Nem is lehet kérdés, hogy ezt a folyamatot minél előbb meg kell állítani, hiszen az erdők pusztításával olyan végzetes, sok tekintetben akár visszafordíthatatlannak is nevezhető hibákat követünk el, amelyek nem csak hosszútávon, de már rövid- vagy középtávon is kihatással lehetnek a mindennapi életünkre, ugyanis a klímaváltozás megfékezése szempontjából pótolhatatlan szerepet játszik az erdők széndioxid-megkötő képessége.

Tavaly év végén az ENSZ klímavédelmi konferenciáján, amelyet Glasgowban rendeztek, több, mint 200 ország részvételével, számos más igen fontos téma mellett a Föld erdőterületeivel kapcsolatos kihívásokról és a lehetséges megoldásokról is tárgyalásokat folytattak az országok vezetői. Bár az ilyen világméretű tanácskozások végén elfogadott nyilatkozatok, egyezmények esetében igaz az a kijelentés, hogy csupán annyit érnek, amennyit aztán később az ezeket aláíró nemzetek és politikai vezetésük megvalósít belőle, mégis örömtelinek nevezhető, hogy született egy konkrét vállalásokkal teletűzdelt megállapodás is, amely az erdőirtások megfékezését célozza.

A szóban forgó megállapodást több, mint 100 ország vezetői írták alá, köztük olyanok, mint például az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Kanada és Brazília, de természetesen az egyezmény aláírásához az Európai Unió közössége nevében csatlakozott az Európai Bizottság is. Ennek a megállapodásnak a célkitűzései között szerepel az, hogy 2030-ig le kell állítani és vissza kell fordítani az ipari méretű erdőirtást a velejáró negatív következmények megfékezése érdekében. Továbbá több nagyvállalat ezzel egyidőben garanciát vállalt arra, hogy a jövőben nem támogatnak erdőirtással kapcsolatos beruházásokat.

A már említett klímacsúcson Glasgowban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is konkrét vállalásokat tett az erdők védelme érdekében. Bejelentette, hogy az Európai Unió a következő években 1 milliárd eurót különít el erre a célra.

Az azóta már 141 ország által aláírt dokumentumot eredeti nyelven, teljes egészében ITT lehet elérni.

Természetesen nem csak a világ vezető nagyhatalmai és politikai szereplők tesznek lépéseket az erdők megvédéséért, szép számmal vannak olyan cégek és alulról jövő szerveződések is, akik ezért a célért tesznek a saját területükön meglévő eszközeik felhasználásával. Egy ilyen kezdeményezés az Ecosia nevű internetes keresőmotor is.

A kereső 2009 óta létezik, de csak 2019-ben került a figyelem középpontjába, méghozzá azzal a vállalásával, hogy az Ecosiat működtető cég a reklámbevételeikből befolyó összeg 80 százalékát faültetésre fordítja olyan területeken és országokban, amelyeket leginkább sújtanak a klímaváltozás negatív hatásai.

Egy egészen különleges példa az erdőirtás megfékezésére tett erőfeszítések sorában az, amit a Kongói Demokratikus Köztársaságban láthatunk, itt ugyanis különösen nagy problémát jelent az átlagosnál jóval nagyobb mértékű faszén felhasználás. Ennek a megoldására a kongóiak egy alternatív, zöldnek nevezett faszénnel próbálkoznak, ami fűrészüzemekből származó faipari hulladékból, zöld levelekből és egy vastag földrétegből áll. A projektet egy nemzetközi tudományos szervezet indította és az EU is segít annak finanszírozásában. Az Euronews korábban ebben a témában készített videóját ITT lehet megnézni.

Mint más egyéb környezetvédelemmel kapcsolatos témánál, úgy itt is érdemes megjegyezni, hogy bár ez egy globális probléma, ettől függetlenül mi magunk a saját környezetünkben, aprónak tűnő lépésekkel is hatalmas eredményeket érhetünk el, ha egy kicsit odafigyelünk a hétköznapjaink során. Hogy lássuk mire is gondolok, íme néhány tipp, amivel hozzájárulhatunk a magunk módján az erdőirtások megfékezéséhez:

  • Gyűjtsük szelektíven a hulladékot, ezzel is segítve az újrahasznosított papír gyártását!
  • A tanuláshoz vagy munkához kapcsolódó dokumentumokat csak akkor nyomtassuk ki, ha az feltétlenül szükséges!
  • Vásároljunk olyan termékeket, amikhez újrahasznosított faanyagot használtak a gyártás során!
  • Ha lehetőségünk van rá, válasszunk cserepes fenyőfát karácsfának, hiszen azt az ünnepek elteltével sem kell kidobnunk!
  • Ne vásároljunk olyan termékeket, használati cikkeket, amiknek az előállítása komoly környezetterheléssel vagy az erdőterületek pusztulásával jár!