Május 4-e a tűzoltók számára régóta hivatalos ünnepnap, hiszen a „tüzes mesterségek” képviselői hosszú ideje védőszentjükként tisztelték Szent Flóriánt, a „tűz katonáját”. Flórián életével, tetteivel példaképpé és jelképpé vált, szentté avatták emberségéért, másokért való tenni akarásáért, hősies bátorságáért – írja közleményében a Baranya Megyei Katasztrófavédelem.

Éppen ezért az elmúlt évekhez hasonlóan május 4-én ismét ünnepi piros színben pompázik majd a pécsi Tv-torony. Az ikonikus épület fényfestést fog kapni a tűzoltók és a szintén „tüzes mesterséget” űző kéményseprők tiszteletére. Utóbbiak kapcsán ugyan nem a veszély jut először az eszünkbe, de munkájukkal ők is jelentős megelőző tűzvédelmi tevékenységet végeznek.

„A tűzoltók Szent Flórián szellemében, az ő eszméjét követve teszik nap, mint nap, amit az emberség, a tisztesség, a becsület ma is megkövetel. Elsőként szállnak szembe tűzzel, vízzel, a természeti erőkkel, kockáztatva az életüket. Ezen a napon emlékezünk meg azokra a bajtársainkra is, akik életüket adták feladatuk teljesítése során” – szól a közlemény.