Az elmúlt hetekben több, pécsi önkormányzati cégnél dolgozó irodai munkát végző személlyel is beszéltünk, akik szinte kivétel nélkül azt állították, hogy a munkaadó nem igazán nyitott az otthoni munkavégzés lehetőségére (népszerű nevén home office), holott a teendőik jelentős részét a saját lakásukból is el tudnák végezni. Mindez számos előnnyel járna, amiből a legfontosabb a klímaváltozás elleni harc.

Emlékezhetünk, a koronavírus idején, a legdurvább lezárásoknál a cégek kénytelen-kelletlen engedték a munkavállalóknak, hogy otthonról dolgozzanak, mindez kisebb forgalmat, kevesebb dugót, és jobb levegőt eredményezett, miközben a munka sem állt le. 2022 van, mindenkinek van otthon számítógépe és internethozzáférése, az irodai munkák többségéhez pedig ennél több nem is igazán kell. Pécsett többszáz, de talán ezres nagyságrendben dolgoznak emberek önkormányzati cégeknél (Biokom, Tettye, Városháza, Kossuth tér stb.) és végeznek olyan irodai munkát, amit ha nem is a hét minden napján, de egyszer-kétszer otthonról is képesek lennének ellátni. Az pedig a város közlekedését és klímáját figyelembe véve, nagyon nem lenne mindegy, hogy reggelente néhány száz emberrel kevesebb ülne be az autójába, vagy szállna fel egy buszra.

További előnyökkel is járna, ha az önkormányzat és a hozzá tartozó cégek rugalmasak lennének az otthoni munkavégzés lehetőségével. Ezeknél a cégeknél jellemzően alacsonyabbak a fizetések, mint egy piaci alapokon működőnél, nehezebben is találnak munkaerőt. Ezt kompenzálhatná a heti egy-két home office lehetősége, ami valljuk be, a legtöbb ember számára vonzó opció, kényelmesebb otthonról pizsamában dolgozni, mint reggel korán elindulni, sok esetben ülni a dugóban, hogy aztán délután a visszaúton ugyanúgy bosszankodhassunk a forgalomban.

További érv emellett a kisgyermekes szülők, GYES-en lévő anyukák helyzete: nekik alapvetően sokkal nehezebb megoldaniuk a munkába járást, ha a gyerek beteg lesz, sok esetben feleslegesen kell szabadságokat kivenniük, ahelyett, hogy akkor egyszerűen élnének a home office adta lehetőségekkel. Ha valamire jó volt a koronavírus-járvány miatti lezárás, az egyértelműen az, hogy megbizonyosodhattunk arról, az irodai munkák többsége elvégezhető otthonról, teljesen felesleges nap, mint nap utazni a munkába járáshoz és szennyezni ezzel a környezetet. Nem mellékes az sem, hogy ezeknek az önkormányzati cégeknek elég lenne kisebb irodákat fenntartaniuk, melyek szintén spórolást eredményeznének, jelen helyzetben ez sem utolsó.

Persze mindez nem lenne kötelező, az a munkavállaló, aki ragaszkodik az irodájához ugyanúgy bejárhatna dolgozni, csupán az esélyt kapnák meg az emberek arra, hogy az otthoni munkavégzést is nagyobb arányban választhassák.

Világszerte is igen népszerű a home office, Budapesten egyetlen piaci cég sem találna úgy alkalmazottat, hogy ezt a lehetőséget ne adja meg nekik, de például Amerikában egy új felmérés szerint 65%-a azoknak, akik szerint munkájukat teljes egészében el lehet végezni otthonról is, hajlandó lenne 5%-os fizetéscsökkenést is bevállalni, ha otthonról dolgozhatna – számol be a hírről a Bloomberg.

Lehetőség szerint persze a pécsi önkormányzati cégeknél dolgozó emberek fizetését ne csökkentsék, hiszen azok így is – finoman fogalmazva – eléggé versenyképtelenek.