Egyre többet olvashatunk erről az eddig kevésbé ismert vírusról, de mi is ez pontosan és miért kezdett el terjedni a világban?

A majomhimlő Közép-trópusi Afrikában elterjedt vírus. Az esőerdők állatvilágából származik a kórokozó, ami átterjedt az emberre. Az első átfertőzéseket a hetvenes években észlelte az orvostudomány. Tünetei hasonlóak a himlőéhez, azonban a tünetek súlyossága és a halálozási arány miatt rendkívül veszélyes, Afrikában a betegek 1-10% -a meghal.

A majomhimlőt 1958-ban fedezték fel fogságban tartott majmoknál, miután a WHO hosszas felügyeleti vizsgálatot folytatott Európában és az Egyesült Államokban. Tucatnyi majomhimlő járványt figyeltek meg fogságban lévő majmoknál, különösen a makákóknál és orángutánoknál.

Az első emberi esetet egy gyermeknél fedezték fel 1970-ben fedezték fel Kongóban. A 70-es évektől pedig rendszeresen szedi áldozatait, többségben Afrikában.

2003-ban járvány következett be az Egyesült Államokban, és azt jelentették, hogy Ghánából számos vadon élő rágcsálófaj, köztük a gambiai patkányok behozatalával érkeztek be, az amerikai szövetségi egészségügyi hatóságok ezt követően betiltották minden afrikai rágcsáló behozatalát.

Napjainkban azonban Kanadában tucatnyi gyanús esetet vizsgálnak, Spanyolország és Portugália több mint 40 lehetséges és megerősített esetet észlelt, az Egyesült Királyságban pedig összesen kilencet erősítettek meg.

Az Egyesült Államokban, Massachusetts keleti államában a héten egy ritka majomhimlős esetet állapítottak meg egy nemrégiben Kanadába utazó férfinál, és az egészségügyi hatóság vizsgálja, hogy ez összefüggésben állhat-e az európai esetekkel.

A vírust elkapható egy fertőzött állat harapásától vagy marásától, nyershús evésétől, fertőzött emberrel való közvetlen érintkezéstől vagy szennyezett ágynemű vagy ruházat megérintésével. A vírus a bőrsérüléseken, a légutakon vagy a nyálkahártyákon (a szemen, az orron vagy a szájon) keresztül jut be a szervezetbe.

Kezelésére nincs specifikus gyógyszer, pusztán tüneti kezelés alkalmazható, azonban a himlő elleni oltás keresztvédelmet nyújt a majomhimlő ellen (85% -os hatékonysággal).

Forrás: Euronews, Wikipédia