Pécs utcáin sétálgatva biztosan neked is megakadt már a szemed pár alkotáson. Mindenki mást ért művészet alatt, más neki a szép, más a tetsző, azonban amellett kár lenne elmennünk, hogy városunk mennyire dúskál a színesebbnél színesebb és meglehetősen kreatív street art-okban. Ezek egy részének gyűjtőhelye az Instargamon található @sopianaegram profil. Akit szintén annyira megragadnak a kis pécsi alkotások, mint engem, annak szívből ajánlom az oldal felkeresését, valamint az oldal kezelőjével készült legelső interjút, amit itt nálunk olvashattok.

Mikor indult az oldal?

Úgy emlékeztem, hogy a covid első hullámának érkezésével, az első lezárás idején, de most visszanéztem és már 2020. február elején ki került az első poszt.

Ha össze kellene foglalnod, milyen tartalmat fed le az oldalad, mit mondanál?

Elsősorban firkákat és matricákat, valamint egyéb érdekességeket gyűjtök Pécs utcáiról, kocsmáiból, vagy épp a Mecsekből. Ez lehet egy házfalon, ereszen, villanyoszlopon vagy bárhol máshol.

Mi volt a “szikra”, mi adta meg a löketet az oldal elindítására?

Amikor Shakespeare III. Richárdját idéző

„Pécs napsütése rosszkedvünk telét

Tündöklő nyárrá változtatta át”

-feliratból megtaláltam körülbelül a negyediket, akkor gondoltam arra, hogy ezeket, a már korábban felhalmozott fotóimmal együtt, akár meg is oszthatnám valamilyen módon. Sok hasonló tematikájú oldal létezik, az egyik a @lenn_az_utszan, ajánlom mindenkinek, ráadásul jó sok pécsi kontenttel, szóval volt honnan merítenem. Én megpróbálok arra törekedni, hogy ezeket kontextusba helyezzem, vagy valami olyan leírást odatenni mellé, ami hozzáadhat valami pluszt.  Ez főleg akkor könnyű, ha valamilyen irodalmi vagy zenei idézetbe botlok bele. Volt itt már Ady, Petőfi, József Attila, vagy olyan Pécshez köthető nagyságok, mint Parti Nagy, Weöres vagy Bertók László, de zenei vonalon is tényleg nagyon széles a paletta. Ha találok egy feliratot – és nem egyértelmű, hogy az egy idézet, vagy csak valami random szöveg – akkor az első dolgom az, hogy rákeresek a neten. Ha úgy sem lettem okosabb, akkor is van, hogy megpróbálok társítani valamit a képhez, mondjuk az utca névadója kapcsán. Így tudtam meg például, hogy milyen fantasztikus életpályája volt Türr Istvánnak.

Miért pont ez indított el?

A III. Richárdot ugyan nem olvastam, de Steinbeck Rosszkedvünk tele c. regényét igen, így ismertem az idézetet, talán ezért is tetszett meg annyira a pécsiesített változata.

Régóta érdekelnek a város érdekességei vagy csak az oldal indulása előtt figyeltél fel rájuk?

Van olyan fotóm, ami több mint 10 éve készült, tehát már jóval korábban elkezdtem gyűjteni ezeket, minthogy elindult volna az oldal.

Szoktál kapni tippeket a követődtől azzal kapcsolatban, ha ők felfedeznek egy új alkotást? Ha így van, fel is keresed ezeket a helyeket, ha lehetőséged adódik rá?

Igen, szerencsére már többen is küldtek fotókat, azonban sajnos jópárral elmaradásban vagyok ezek közül. Ezekért nagyon hálás vagyok, innen is köszönöm! Ha van rá mód, akkor igyekszem útba ejteni és felkeresni magam is ezeket.

Eddigi tapasztalataid szerint melyik a város leg alkotás-gazdagabb környéke?

Talán a belvárost mondanám, ott folyamatosan jelennek meg az újabb és újabb firkák/feliratok és matricák. De nagyon szeretem az egyetemvárosi részt vagy épp Uránvárost, mert itt a paneleken és a régi bányászlakások épületein elég sok – olykor 10-20 éves – feliratot is találni. És még a Vince utca is kiemelkedő ebből a szempontból (is).

Van olyan hely a városban, ahová még nem jutottál el, de szeretnéd felfedezni? Ha igen, akkor elmondod melyik az/ melyek azok?

Sajnos rengeteg olyan hely van, amerre alapvetően nem járok, ilyen például Kertváros, vagy a városi keleti része, úgy hogy szívesen várok muníciót ezekről a helyekről bárkitől!  Annyira azért nem veszem komolyan a dolgot, hogy csak ezért találomra elinduljak a város másik felébe, de ha valamiért épp ezeken a részeken járok, akkor persze nyitva tartom a szemem. Olyan volt már egyébként, hogy a google maps-en szúrtam ki valamint mondjuk Kertvárosba egy falon.

Mit szeretsz a városban a leginkább?

Hogy otthon érzem benne magam. Ismerem az utcáit, tereit és kicsit a magaménak is érzem őket. Egyszerre imádom és van bennem egy szeretetteljes aggódás érte. Imádom a pezsgését, az erős civil közösségeket. A Mecseket. Az olyan szuper kezdeményezéseket, mint a Pécs city karnevál volt, a Made in Pécs fesztivál, az irodalmi diszkó, a Vince patak Regatta, vagy tavaly a Barázdazaj és még hosszan lehetne sorolni.

Mi már korábban többször beszéltünk írásban, de az anonimitásodhoz mindig következetesen tartottad magadat. Miért ragaszkodsz ennyire ehhez? Miért fontos ez számodra?

Azt remélem, hogy elég érdekes a képek, illetve a hozzájuk biggyesztett kis szösszeneteim/néhánysorok anélkül is, hogy fontos lenne, ki van az oldal mögött. Plusz amúgy is kissé introvertált vagyok, szóval kényelmesebb így. Azért a barátaim közül egész sokan tudják már, hogy van ez az insta oldalam.

Az oldalra felkerülő tartalmakat a saját szórakozásodra vagy inkább a követők alkotások iránti étvágyának csillapítására teszed közzé?

Az előbbi. Azt a nagy tömegigényt a képeim után azért nem érzem. Ellenben magamat tényleg jól elszórakoztatom azzal, hogy kiszúrok újabb és újabb dolgokat, és hogy próbálom megfejteni mikor kerültek oda, miért, vagy épp ki által. Nagy tudatosság mindenesetre nincs bennem az oldalra kerülő dolgokkal kapcsolatban.

Az oldal fennállása óta sikerült megismerned esetleg bármelyik aktív pécsi alkotót?

Személyesen egyelőre nem, de többükkel váltottam már pár szót, ha épp megosztottam valamelyik alkotásukat. Szerencsére vannak jópáran akik így vagy úgy, de gazdagítják a város utcáinak arculatát.

A posztokból kiindulva azt gondolhatnánk, hogy sokat járod a várost gyalogosan. Azért választottad ezt a módját a közlekedésnek, hogy minél több új érdekességet fedezhess fel, vagy mindig is jobban szerettél gyalogszerrel közlekedni, ha menned kellett valahová?

Igen, többnyire gyalog – olykor biciklivel – járok mindenhova, mert szerencsére olyan helyen lakok ahonnan minden számomra fontos hely (munka, család, barátok, szórakozás) fél órán belül könnyen elérhető sétálva is. A gyaloglás nekem egyáltalán nem egy megterhelő dolog, kifejezetten szeretek sétálni, kirándulni, ilyenkor lehet nézelődni, zenét, podcastot hallgatni.
Ennek mondjuk az a hátulütője, hogy a város egyes részeire sajnos csak nagyon ritkán jutok el.

Kiemelt kép: sopianaegram