Megkezdődött az uniós tagországok vezetőinek soron kívüli, kétnapos csúcstalálkozója, amelynek középpontjában Oroszország Ukrajna elleni háborújának helyzete, valamint védelmi, energiaügyi és élelmezésbiztonsági kérdések állnak.

Az Európai Tanács hétfőn kezdődött csúcstalálkozóján mindenek előtt megvitatja az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatos legfrissebb fejleményeket. Az uniós vezetők megbeszélést folytatnak az Ukrajnának nyújtani tervezett további, főként humanitárius, pénzügyi, anyagi és politikai uniós támogatásról. Tervek szerint a megbeszéléshez videókapcsolaton keresztül csatlakozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

A csúcstalálkozó témái között hivatalosan nem szerepel az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett, az orosz fosszilis energiahordozók embargóját is magában foglaló szankciós csomag, a téma azonban várhatóan a tagállami vezetők elé kerül. Az ülés résztvevői áttekintik az unió orosz fosszilis tüzelőanyag-, olaj- és szénimporttól való függőségének mielőbbi, fokozatos megszüntetésében elért előrehaladást, illetve az erre vonatkozó terveket is.

Természetesen Orbán Viktor is megérkezett az uniós csúcsra Brüsszelbe, ahol sajtótájékoztatót is tartott. Ezt azzal kezdte, hogy „a dolgok nem néznek ki jól.” Állítása szerint megkapták az utolsó szövegjavaslatot a hatodik szankciós csomagról, ami szerint az embargó kiterjedne a tengeri szállításon érkező orosz olajra, a csővezetéken érkezőre azonban nem. Ezt alapvetően jó megoldás tartja, mivel „nem dobják le az atombombát a magyar gazdaságra.”

Ugyanakkor Orbán szerint nem kaptak elég garanciát a jövőre nézve. „Ami nekünk gondot okoz, hogy ha a csővezetéken érkező orosz olajjal történik valami – ahogy egyébként arról már beszéltek az ukránok és mások is – jogunk legyen tengeren keresztül beszerezni azt, ez a garancia kell nekünk. Ha ezt elérjük, akkor rendben vagyunk” – fogalmazott.

A szankciós csomag kapcsán egyébként maga Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is azt mondta, hogy egyelőre nem várható megállapodás.

Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás: MTI, 24.hu