Az Óra-kút Pécs egyik egyedülálló látványossága a városháza előcsarnokában. Szecessziós stílusú, Zsolnay kerámiákból összeállított óra és csorgó, amelyet Zsolnay Vilmos születésének 170. évfordulójára állítottak fel 1998-ban. Keményffy Gábor keramikus, formatervező művész alkotása.

Fotó: Hegedüs Tünde

A Városháza előcsarnokában, a lépcsőfordulóban található  kút két pillér között helyezkedik el. A pillérek közt, az oromzaton látható az óra. A hal alakú vízköpő a termékenység és a jólét szimbóluma. Az emlékmű anyagai, a pirogránit és az eozin Zsolnay Vilmos nevéhez fűződő találmányok. Az emlékművön 500 féle fénylő, színes díszítőelem látható.

Fotó: Hegedüs Tünde

A Városházán felállítandó emlékmű ötlete Ábrahám Ferencé, a Zsolnay-gyár akkori igazgatójáé volt. Ez szimbolikus helyszín volt, hiszen a gyáralapítónak a város is sokat köszönhet. A tervek kivitelezése kevesebb, mint egy évet vett igénybe. Az emlékművet 1998. október 1-jén avatták.

Fotó: Hegedüs Tünde

A tervező, Keményffy Gábor több alkotása kapcsolódott a Zsolnay gyárban használt technikákhoz és elemekhez. Ő tervezte többek közt az Aranykacsa étterem Eozin-dísztermet és Kovács István pécsi „eozin mester” emlékművét. A zsűri az ő öt terve közül választotta ki az óra-kutat.

Fotó: Hegedüs Tünde

Az óra-kút megtekinthető a pécsi városháza nyitvatartási idejében.

Forrás:Wikipédia
Fotók: Hegedüs Tünde