Állandósulni látszik az albérletárak drágulás, derül ki a KSH-ingatlan.com legfrissebb, májusi lakásbérindex adataiból. Utoljára 2020. decemberében csökkentek az albérletek díjai, azóta folyamatosa növekedés tapasztalható, átlagosan havi 1 százalék.

A bérleti díjak növekedése indén nagyobb ütemben zajlik, egy évvel korábban országosan nagyjából 20 százalékkal lehetett olcsóbban bérleményt találni.

forrás: ingatlan.com

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy 2022-ben már minden hónapban 2 százalék körüli emelkedés történt az előző hónaphoz képest, tehát trendszerűnek mondható a drágulás, áprilisban újabb rekord született. A jelenlegi árak a 2015-höz képest 56 százalékkal nőttek összességében.

A fővárosban kell a legmélyebbre nyúlni a zsebbe, ha ingalant szeretnénk bérelni, havonta átlagosan 175 ezer forint egy bérlemény. A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron és Tatabányán a legdrágább a lakhatás havi 135 ezer forinttal.

Pécs a 12. helyen áll a listán 110 ezer forinttal. Itt is jelentősen nőttek az albérletek díjai, ugyanis 2021-ben átlagosan 95 ezer forintért lehetett lakást bérelni.

forrás: ingatlan.com

Az árak emelkedését több tényező is befolyásolja, például az egyre jobban növekvő infláció, az emelkedő lakáshitelkamatok, illetve az orosz-ukrán háború. Az is jelentős hatással van a piacra, hogy egyre több cég kezd visszaállni a home officeról a járvány előtti irodai munkára, ezzel felfelé tolva a keresleti oldalt.