Az akvapark megépítésére még 2015-ben tett ígéretet Orbán Viktor pécsi látogatása során. Az akkori tervek szerint a projekt a Modern Városok Program (MVP) keretén belül valósult volna meg. Most az önkormányzat pályázatot írt ki, aminek nyertese készítheti el a fürdő építési és kivitelezési terveit.

Az előző, fideszes városvezetés a fürdőkomplexum megépítésére a volt Bőrgyár területét szemelte ki, ahol több vizsgálatot is tartottak. A tervezett helyszín egy része magántulajdonban van, annak megvásárlása a városnak az akkori áron számítva 1,8 milliárd forintjába került volna. A projekt megvalósulását tovább nehezítette, az hogy nem volt kidolgozott stratégia a környék forgalom növekedésének megoldására – mondta el a mai rendkívüli közgyűlést megelőző sajtótájékoztató Ruzsa Csaba alpolgármester.

Az MVP keretén belül a akvapark előkészítési munkáira az önkormányzat 500 millió forintot kapott, amiből 350 millió került eddig elköltésre. A fennmaradó összeget a jelenlegi városvezetés a projekt újratervezésére és felülvizsgálatára kívánja költeni, ezzel biztosítva az, hogy az akvapark fenntartható legyen – vázolta fel a projekt jelenlegi állását Péterffy Attila.

A fürdő komplexum kivitelezésére új helyszínt is találtak, Tüskésréten egy 92 ezer négyzetméteres telket. Ennek előnye, hogy a terület nem magántulajdon, így nem kell az önkormányzatnak megvásárolnia. Illetve a városvezetés elképzelései szerint a fürdő projekt egy komplex fejlesztési program részét fogja képezni.

Péterffy elmondta a projekt átgondolása során a fenntarthatóságot úgy kívánják biztosítani, hogy az akvapark élmény elemeit, a versenyuszodáit, valamint fürdőhöz kapcsolódó 200 szobás 4 csillagos szállodát úgy alakítják ki, hogy egész évben támogatás nélkül és gazdaságosan tudjon működni.

A 2020-ban elkészített költségbecslés alapján a projekt megvalósításának összköltsége 51 milliárd lenne. Ebből a keretből a 27 milliárdot szánnának a fürdő, 17 milliárdot a szálloda kivitelezésére, további 7 milliárd jutna a kapcsolódó fejlesztésekre. Ez a becslés nyilván a 2020-as számok alapján készült, amit jelentősen befolyásol az építőipari árak megugrása.

A mai rendkívüli közgyűlésen kisebb vita lakatul ki Péterffy Attila és Csizmadia Péter között. A fideszes képviselő azt kritizálta, hogy az előterjesztés nem a beruházásról szól, hanem 80 millió elköltéséről, ami véleménye szerint pénzszórás. Illetve úgy gondolja, hogy a projekt megvalósításához szükséges 50-60 milliárd forintot sem a kormány sem az EU nem fog biztosítani.

Péterffy válaszában kitért arra, hogy a kormány és Orbán szűk döntéshozó köre csak akkor ad pénzt egy projektre, ha ahhoz tartozik egy világos megvalósítási terv. Ezért indokolt a nemrég kiírt tervpályázat.

Kóbor József, az LMP képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Modern Városok Program keretén belül a legtöbb városban sokkal több fejlesztés valósul meg. Pécsen a források jelentős részét az egyetem kapta, mivel az előző városvezetésnek nem voltak megfelelően előkészített projektjei.