A Greenpeace mérése alapján a Sajó magyar szakaszán is meghaladja a rákkeltő arzén koncentrációja a hatérértéket – írja közleményében Dr. Keresztes László Lóránt, a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke. „Ezen legfeljebb az csodálkozik, akit meglep, hogy a folyók folynak, azonban sajnálatos módon az eddigi tapasztalatok alapján a magyar kormány ezek közé tartozik” – írja Keresztes.

„Eljött az ideje annak, hogy stratégáit váltson a magyar kormány, és végre ne eltagadni akarja a problémát, hanem megoldani. A látszatcselekvés ideje lejárt, elvárjuk, hogy a kormány vessen be minden jogi és diplomáciai eszközt a szennyezés megállítása érdekében, mert teljesen egyértelmű, hogy a helyzet csak rosszabb lesz.

Az udvariaskodás helyett végre a legkeményebb fellépésre van szükség, mert a szlovák kormány felelőtlensége megbocsáthatatlan környezetpusztítást okozott. Amennyiben ez nem történik meg, akkor innentől joggal tekinthető bűnrészesnek a magyar kormány ennek az ökológiai katasztrófának a súlyosbodásában” – zárul a közlemény.