A bérek inflációkövető emelését sürgette a közszférában az LMP társelnöke szerdán. Kanász-Nagy Máté budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, lehet emelni Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánytagok fizetését, de ez a minőségi közszolgálatások biztosításához nem elég. „A pedagógusoknak, a szociális dolgozóknak, ápolóknak, idősgondozóknak szintén emelni kell a fizetését” – hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés a nap folyamán tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amelyben Orbán Viktor „gondoskodik” a kormánytagok fizetésemeléséről úgy, hogy díjazásukat a jövőben a miniszterelnök határozza meg. Az ellenzéki politikus elmondta, a kormányfő fizetése az elmúlt 12 évben 233 százalékkal, míg az államtitkári fizetés 75,5 százalékkal emelkedett.

Hozzátette: az állami vezetőket egy normális országban meg kell fizetni, nem ezzel van a probléma, hanem azzal, hogy ismét kihagyják a béremelésből a közalkalmazottakat. Szerinte ma Magyarországon messze az állam a legrosszabb munkáltató, mivel a közszférában dolgozók többsége jóval az átlagbér alatt keres.

Kérdésre válaszolva Kanász-Nagy Máté a pedagógusok bére esetében azt javasolta, egy egyszeri inflációkövető emelésen túl a fizetéseiket kössék a minimálbérhez. Hozzátette: ha 2030-ra a pedagógusbérek terén is utol akarja érni Magyarország Ausztriát, akkor évente 100 ezer forinttal kellene emelni a tanárok fizetését.

A kedden benyújtott 2023-as költségvetési törvényjavaslatot az LMP politikusa érzéketlennek értékelte, mondván, az nem emeli a közszférában a béreket és a zöld átállás szempontjainak sem tesz eleget.