Egy, a New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint megtalálták az elhízásra adható egyik választ. Az amerikai Lilly gyógyszeripari vállalt ugyanis kifejlesztett egy cukorbetegség elleni gyógyszert, amit természetesen le is teszteltek. A tirzepatidnak köszönhetően a teszteltek 57 százaléka testsúlyának akár húsz százalékát is elveszíthette az injekció heti egyszeri beadásával.

A modellek egyelőre azt mutatják, hogy a gyógyszerben lévő egyik hormon az energiafelhasználás növelését és a táplálékfelvétel csökkenését együttesen eredményezheti. Ez okozza a komolyabb mértékű súlycsökkenést.

A gyógyszer tesztelése során kilenc ország 2500 felnőttje vett részt, akik nem cukorbetegek. A résztvevőket arra kérték, hetente adjanak be maguknak injekciót alacsony, közepes és magas dózisban. Az eredmények alapján a magas dózis bizonyult a legjobbnak, az átlagosan 22,5 százalékos testsúlycsökkenést okozott.

A szer kapcsán azonban még rengeteg a kérdés: Tom Sanders táplálkozási és dietetikai szakértő szerint túl sokaknál jelentkeztek mellékhatások (hányás, émelygés). Szerinte a tirzepatid nem csodaszer, a gyógyszercsoport csak akkor működik, ha a résztvevők betartják az előírt csökkentett kalóriatartalmú diétát.

Forrás: 24.hu