Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága pénteken hatályon kívül helyezte az 1973-as Roe kontra Wade néven ismert ügyben hozott ítéletet. Ennek értelmében nem lesz alkotmányos jog az abortusz, az egyes tagállamok saját hatáskörben dönthetnek a szabályozásáról.

Ennek hatására várhatóan az államok felében vagy betilthatják, vagy komolyan szigoríthatják a terhességmegszakítást. Egyes információk szerint legalább 21 államban már előkészítettek ezzel kapcsolatos törvényeket, amik a mostani döntést követően zöld utat kaphatnak.

Samuel Alito bíró a többségi állaspont ismertetése során elmondta, hogy Roe kontra Wade indoklása rendkívül gyenge volt és nem segítette az abortusz kérdés országos megoldását, csak elmélyítette a vitát. Az abortusszal kapcsolatos szabályozás eldöntése politikai testületek hatáskörébe kell tartoznia, ez nem a bíróságok feladata.

Ezzel szemben a többségi álláspontot kritizáló bírák úgy vélték az legfelsőbb bíróság ezzel a döntésével több millió amerikai nőtől vette el az abortuszt, mint alapvető jogot.