Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának LMP-s elnöke nyílt levélben fordult Novák Katalinhoz a Sajó folyó szennyezése miatt.

A Sajó szlovákiai szakaszán február óta egy egykori bányából minden nap több tonna szennyező anyag ömlik a folyóba. Emiatt a víz narancssárgává vált és több tíz kilométeres szakaszon teljesen kipusztult az élővilág. Sokáig csak a szlovák szakaszon lehetett mérni a szennyező anyagokat, azonban mostanra a magyarországi részén is határértéket meghaladó lett a veszélyes anyagok koncentrációja.

A szlovák hatóságok hónapokon át tétlenül nézték a bezárt ércbányából a folyóba ömlő szennyezést, és az elmúlt hetekben elvégzett beavatkozás a problémát csak részben orvosolta, a szennyezés azóta is folyamatos – írja Keresztes az államfőnek címzett levelében.

Az LMP politikusa hangsúlyozta: minden fórumon megpróbálja felhívni mind a szlovák, mind a magyar kormány figyelmét az azonnali cselekvés fontosságára. Múlt héten Pozsonyban tárgyalt a szlovák parlament környezetvédelmi bizottságának elnökével, ahol megerősítették, hogy a problémára a mai napig sem találtak teljes megoldást.

Magyarországnak mindent meg kell tenni a szennyezés megállításáért, azt meg kell követelni a szlovák hatóságoktól, és ha szükséges, szakmai segítséget kell nyújtanunk – tette hozzá.

Keresztes kezdeményezésére meghívták a kormánypárti és ellenzéki frakciókat, hogy közösen fogadjanak el egy politikai nyilatkozatot folyóink védelméről. Azonban a Fidesz és a KDNP nem képviseltette magát az egyeztetésen, még a megkeresésre sem reagáltak. Ezzel a kormánypártok azt mutatják, hogy továbbra sem kívánnak aktívan tenni a Sajó szennyezésének megállításáért – írja az LMP politikusa.

A szlovák kormány tétlensége és a magyar kormány passzivitása miatt Keresztes arra kéri az államfőt, hogy szólaljon fel a folyóink védelme érdekében és befolyását használva tegyen a súlyos környezetpusztítás megállításának érdekében.

A nyílt levelet itt olvashatják:

Tisztelt Elnök Asszony!

Ön is értesülhetett a Sajó folyón megvalósuló súlyos ökológiai katasztrófáról. A vízfolyás élővilága egy hosszú szakaszon teljesen kipusztult, és ahogyan az várható volt, a határ nem állította meg a szennyezést, és immár a magyarországi szakaszon is mérhető a víz károsanyagtartalmának határérték feletti szintje. A szlovák hatóságok hónapokon át tétlenül nézték a bezárt ércbányából a folyóba ömlő szennyezést, és az elmúlt hetekben elvégzett beavatkozás a problémát csak részben orvosolta, a szennyezés azóta is folyamatos.

Minden fórumon próbálom mind a szlovák, mind a magyar kormány figyelmét felhívni az azonnali cselekvés fontosságára. Kétszer jártam a helyszínen, a Rozsnyói járásban, majd a múlt héten hivatalos úton jártam Pozsonyban, ahol a szlovák parlament környezetvédelmi bizottságának elnökével tárgyaltam. Ott megerősítették azt, amit a szlovák hatóságok tegnap nyilvánosan is elismertek: a problémára a mai napig sem találtak teljes megoldást.

Magyarországnak mindent meg kell tenni a szennyezés megállításáért, azt meg kell követelni a szlovák hatóságoktól, és ha szükséges, szakmai segítséget kell nyújtanunk. A héten a Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnökeként meghívtam valamennyi ellenzéki és kormánypárti frakciót, hogy közösen fogadjunk el egy politikai nyilatkozatot a folyóink védelmében. Az egyeztetésen az ellenzék valamennyi frakciója részt vett, de a Fidesz-KDNP szövetség nem képviseltette magát, és még csak nem is reagáltak a megkeresésemre, amivel azt mutatják, hogy továbbra sem kívánnak aktívan tenni a Sajó szennyezésének megállításáért.

Elnök Asszony!
Arra kérem Önt, látva a szlovák kormány tétlenségét, és a magyar kormány és kormánypártok passzivitását, szólaljon fel a Sajó, szólaljon fel a folyóink védelmében, és vesse latba befolyását e súlyos környezetpusztítás megállítása érdekében.

Keresztes L. Lóránt
a Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos