A Déli-Kárpátok hegyei közt átutazva csodás csúcsok tekintettek le ránk. 2022-ben az erdélyi túrára készülve székelyudvarhelyi barátunk hívta fel a figyelmünket a bucsecsi hegység különleges kőképződményeire.

Az egyik különleges kőképződmény a Bucsecs-fennsíkon

A Bucsecs-hegység a Déli-Kárpátok legkeletibb tagja. Területe úgy körülbelül 300 négyzetkilométert tesz ki, legmagasabb csúcsa az Omu vagy férfi csúcs. Hegycsúcsait Brassótól délre keressük a térképen. Keleten a Prahova völgye választja el a Baiului hegységtől, a Szarvas- és a Glajarie völgyek a Predeáli hegyektől, nyugaton a Törcsvári-szoros a Királykő hegységtől.

A Bucsecs-hegység legmagasabb csúcsa az északi Omu-csúcs, ami 2506 méterével éri el a megérdemelt első helyet. Patkó alakban innen haladnak dél felé a bucsecsi hegyvonulatok. A keleti gerincen a hegyek közül a Costila 2498 méteres, a Caraiman 2384 méter magas, amelynek tetején egy impozáns kereszt vonzza magához a túrázókat. 2143 méteres a Jepii Mici, ami mögött alig marad el a 2071 méter magasságával a Jepii Mari. Nála mindössze négy méterrel magasabb a Piatra Arsa (2075 m) és máris megugrik mellette a Furnica 2103 méteres szürke hegyormával.

A keleti vonulat magasabb hegyeinek ölelésében található 2216 méteres magasságával közepesen magasságnak tűnő Bucsecs-fennsík.  

A hegyvidéki túrázók által kedvelt fennsíkon a szél és az eső több látványos, és a látogatókat igencsak vonzó alakzatokat hozott létre, ezek például a Szfinksz és a Babele.

A csúcsra igyekezve baráti társaságunk is megtapasztalta a kősziklákat formáló szél erejét, út közben reményünk csak abban volt, hogy lefelé a hátunkba hordja majd a szél, az esőt igencsak régen látott és kitaposott gyalogút homokját.

A szélért és homokért a színpompás virágok és a törpefenyők változatos alakja kárpótolt bennünk egy ideig, amíg a csúcshoz közeledve már csak a szürke szikla és a főtt kukoricát áruló és fogyasztó embertársaink, szerencsére lebomló kukoricacsutka hulladéka vonhatta el a figyelmünket a céltól.

Egy kis ízelítő a csodás virágszőnyegből

A parkolóból lelkesen induló csapatunk méterről-méterre veszített el egy-egy embert. Kit a szél, kit a kiterjedt hótakaró, kit az úti cél beláthatatlan távolsága térített el a csúcsra töréstől.

Csodás kék ég alatt, a csodás hótakaró

Gyakorlott túrázóként feltűnt, hogy egyetlen tábla sem figyelmeztette az indulót, és a túraúton haladót, hogy mekkora a távolság a parkoló és a bucsecsi szfinx között. Természetesen így aztán azt sem tudhattuk meg, hogy az előttünk álló túra alatt mekkora szintmagasságot kell leküzdenünk. Maradt a székely barátunk bíztatása, mondván: „Ti, azt egy órácska alatt lejárjátok!”

Íme az egyetlen tábla

Kedves olvasó, az órácskából, három óra lett, de megérte, a Kárpátok nyújtotta csodás panoráma mellett páratlan kőképződmények fogadtak a Bucsecs-fennsíkon.