A háziasszonyok elsőként a friss sóskához nyúlnak tavaszonként. Főzeléknövényként a legnépszerűbb, de gyógynövénynek sem utolsó! Spenót, sóska vagy szeretjük, vagy hanyagoljuk. Jobb, ha megszeretjük, mert kimondottan kedvezően hat az egészségünkre és gyógyító hatása kimondottan jót tesz a szervezetünknek.

Nyersen fogyasztva pikáns, savanykás ízével a saláták remek hozzávalója, krémlevesnek, főzeléknek pedig gyorsan elkészíthető, könnyű ebéd vagy vacsora lehet.

A sóska vitaminokban rendkívül gazdag, így szinte felturbózza a testünket. Fogyasztásával nagy mennyiségű C-vitamint, valamint B1, B2, és B9 vitaminokat juttatunk a szervezetünkbe. A sóska levelek nagy mennyiségű A-vitamint tartalmaznak, így segítik a látás javítását, és csökkenthető vele az éjjeli látási nehézség, így a farkasvakság. Ez a kora tavaszi zöldségféle az oxálsavnak köszönheti a savanykás ízt, miközben káliumban, kalciumot, foszfort, nátriumot, flavonoidokat és vasat is gazdagon tartalmaz.

Fogyókúrázók körében nagyon kedvelt zöldféle, mert a rengeteg vitamin mellett a zsírtartalma csekély. Viszont bőven tartalmaz proteint és szénhidrátot, de kevés kalóriát. Flavonoid és egyéb antioxidáns tartalmának köszönhetően miatt remek a vízhajtó és az emésztést serkentő hatása. Protolitikus sav tartalma segíti az emberi szervezet méregtelenítését. Sóskatea fogyasztása csökkenti a puffadást.


A sóska levelek rágcsálásával csökkenteni tudjuk a rossz koleszterin- és trigliceridszintünket, ez végsősorban alacsonyabb vérnyomást eredményez. Antioxidánsok segítségével erősíti az immunrendszerünket.


A sóska olyan fitokémiai vegyületeket vet be egészségünk érdekében, amelyek vírusellenes hatást mutatnak. Kivonata véd a vírusoktól, és csökkenti az influenza vírus szaporodását, növekedését a gazdasejtekben.


Herpesz és különféle bőrbetegségek hatékony gyógynövénye, a flavonoid és magas C-vitamin tartalmának köszönhetően. Bőrszépítőnek sem utolsó, mert forrázata hatékony a pattanások, a viszkető sömör, és a ráncok ellen.


A hajhullás nagyon sok hölgy ellensége, ebben segíthet a sóska, mivel a benne lévő vitaminok ápolják a száraz, töredezett hajat, megelőzik, sőt megszüntetik a hajhullást, ha pakolásként használják. Ajánlott a sóskalevél forrázatát kihűlni, a lével pedig öblítsük át a hajunkat, fejbőrünket, miközben a sóskalevet alaposan bemasszírozzuk a fej vagy arcbőrbe.


Mivel a zöld sóska levelek gazdag kalcium tartalmukkal erősítik a csontokat, és most ismét a hölgyek figyeljenek! Számukra különösképpen ajánlott a sóska gyakrabban történő fogyasztása, mivel az ő csontozatuk hamarabb meggyengül.