Az Európai Bizottság bejelentette, hogy kedden elkezdődött a majomhimlő elleni vakcinák leszállítása.

A vakcinákat a Bavarian Nordic nevű cég gyártotta. A bizottság honlapján azt írták, hogy eddig 109 ezer dózist szereztek be,

EZEK KÖZÜL AZ ELSŐ 5300 DARAB SPANYOLORSZÁGBA ÉRKEZIK.

Közleményükben arra is kitértek, hogy a koronavírus-vakcinákhoz hasonlóan most is lakosságarányosan osztják el a beszerzett oltóanyagot. A szállítási sorrendet tekintve viszont arra törekszenek, hogy a fertőzés által leginkább érintett tagállamokba érkezzen meg először.

Spanyolország után Portugália, Németország és Belgium lesz a következő tagállam, amely megkapja a vakcinát.

A TÖBBI UNIÓS ÁLLAM JÚLIUSBAN ÉS AUGUSZTUSBAN SZINTÉN HOZZÁJUT AZ OLTÓANYAGHOZ.

Az Európai Bizottság hangsúlyozta, hogy a majomhimlőjárvány májusi kezdete óta a nemrég felállított uniós szerv, az Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóság (HERA) arra törekszik, hogy segítse a tagállamoknak a majomhimlő terjedésének megakadályozását. A mostani egyben az első olyan alkalom, amikor közvetlenül az uniós költségvetés terhére vásárolnak oltóanyagot a tagállamoknak – írták a közleményben, vette észre az Index.

Arról egyelőre nincs hír, hogy kötelező lesz-e az oltás, mindenesetre Magyarországon újabb hét embernél igazolták a majomhimlőfertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) veszélyes kórokozókkal foglalkozó laboratóriumában; ezzel 19-re nőtt az igazolt majomhimlő fertőzöttek száma Magyarországon – tájékoztatta az NNK csütörtökön az MTI-t.

    A fertőzöttek 29-41 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él – írták.

    A közlemény szerint a betegek enyhe tünetekkel otthonukban tartózkodnak, elkülönítve. Kórházi kezelés szükségessége egyik esetben sem merült fel.

    A területileg illetékes járványügyi hatóság a járványügyi vizsgálatokat megkezdte, a kontaktkutatás jelenleg folyamatban van.

    Az NNK ismertetése szerint a vírus lappangási ideje általában 6-13 nap, de akár 5-21 nap is lehet. A betegség általános, nem specifikus tünetekkel, például lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal, a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg.

    A kiütések a legtöbb esetben először az arcon, majd leggyakrabban a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is – írták.

    Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki a fenti tüneteket észleli magán, mielőbb keresse fel orvosát.