Dr. Keresztes László Lóránt, a Fenntartható fejlődés bizottság LMP-s elnöke szerette volna megtudni, hogy a kormány hogyan garantálja Paks 2 biztonságát egy súlyos baleset esetén, vagy azt, hogy miért maradtak el a geológiai vizsgálatok Paks 2 talajkiemelésekor, mit fognak majd kezdeni a fűtőelemekkel, miért nincs már Paks 2 miniszter, mi az oka, hogy létesítési engedély előtt kiásták Paks 2 munkagödrét.

Az országgyűlési képviselő továbbá azt is meg szerette volna tudni, hogy a kormány azok után is kitart-e az orosz atomerőmű mellett, hogy az orosz hadsereg fegyveres támadást indított Európa legnagyobb atomerőműje ellen Ukrajnában, és európai uniós szankciók nehezítik meg az együttműködést a Roszatommal.

Keresztes ezekkel a témák kapcsolatban írásbeli kérdésekkel fordult Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszterhez. Az írásbeli kérdésekre megszabott határidőn belül köteles választ adni az illetékes minisztérium. A külügyi tárca államtitkára Magyar Levente ennek a feladatnak egy érdekes módját választva összevont válaszban reagált.

Számos kérdést feltettünk a magyar emberek biztonságával, energiaellátásával és jövőjével kapcsolatban, azonban Magyar Levente államtitkártól csak egy rövid, konkrétumokat nem tartalmazó választ kaptunk – írja az LMP közleményében.

A magyar embereknek joguk van tudni, hogy a kormány egy aktív törésvonal fölé akarja építeni Paks 2-t, joguk van tudni azt, hogy ez mekkora biztonsági és gazdasági kockázatot jelent. Ennek ellenére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt jelentette be, hogy szeptember elsejével elkezdődnek az építkezési munkálatok – áll a zöldpárt közleményében.

Mivel a kormány eltitkolja a konkrét információkat a magyar emberek elől, ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja bírósági pert fog indítani annak érdekében, hogy ezek az adatok a nyilvánosság elé kerüljenek. 

Az LMP szerint a kormánynak színt kell vallania: mi garantálja, hogy az egy biztonságos atomerőmű lesz, hogyan kívánják megoldani a kiégett kazetták biztonságos tárolását, és nem utolsósorban mikorra készül el és mennyibe fog kerülni az új atomerőmű megépítése az országban?

A kérdéseket itt olvashatják, az egységes választ pedig itt.