Az éttermek nagyon nehezen tudják kigazdálkodni az áremelkedés hatásait, az árak sok estben egyik napról a másikra is változnak. A vendéglátással foglalkozó vállalkozások 90 százaléka kis- és középvállalkozás, nincsenek felkészülve a folyamatos árváltozásra – mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az mfor.hu-nak adott interjújában.

Kovács László szerint a vendéglátósok egyelőre próbálják kifizetni a bejövő számlákat, viszont a megnövekedett költségeket nem tudják azonnal az áraikban érvényesíteni, mivel mindenki fél az árak emelésétől.

Az ipartestület elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatósági árak nem vonatkoznak az éttermekre, így sok termék a tavalyi árhoz képest duplájába kerül. Emiatt indokolt lenne egy 50 százalékos áremelés, azonban tisztában vannak vele, hogy ez a vendégek tűréshatárát túllépné.

A vendéglátók helyzetét az sem könnyíti meg, hogy az egyre növekvő infláció miatt érthetően az alkalmazottak fizetésemelést kérnek. Azonban a pandémia alatti lezárások miatt nagyon rossz helyzetben van még mindig a szektor, különösen azok a tulajdonosok, akik a karantén alatt megtartották a személyzetüket.

Kovács László arra kéri a közvéleményt, ne higgyék, hogy az áremelések az extra haszon miatt történnek. Sok vállalkozás esetében az is nagy eredmény lesz, ha az évvégére nullára ki tudnak jönni és tovább tudnak üzemelni.