5 dolog, amiben nem értek egyet Vona Gáborral címmel megrendezésre kerülő eseményen vitatkozott Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője és Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója.

A vita alapját az „akasztják a hóhért” formátumban adta, hiszen Vona az utóbbi időben több publicisztikája jelent meg az Index hasábjain, amikben ötös listákon keresztül végezte elemzéseit. Ebben az esetben az egykori pártelnök munkásságát vette górcső alá.

Ungár már a beszélgetés elején felhozta, hogy korábban Vona Gábor a Jobbik elnökeként sokkal inkább keletre forduló kommunikációt folytatott, azonban mostanában írásaiban az egykori politikus markánsabban nyugat barát hangokat üt meg.

Vona felidézte, hogy a keleti nyitás politikájával a Jobbik állt elő először, azonban annyival árnyalta, hogy ez nem a kelet felé irányuló kizárólagosságot jelent, hanem az egyoldalú nyugat orientál politika kiegészítését jelenti. Magyarország történelmét alapvetően három irányból befolyásolták komolyan. Délről Törökország irányából, keletről Oroszország felől és nyugatról Németországról.

A történelmi áttekintések mellett Ungár Péter és Vona Gábor elemezte a konzervatív érzelmű emberek nyugathoz és kelethez való viszonyának lélektanát, az orosz-ukrán háború lehetséges kimenetelét, valamint a zöld politika és a zöldidentitás kérdését.

A beszélgetést itt nézhetik meg: