Nagy Márton, a kormány új gazdaságfejlesztési minisztere a Mathias Corvinus Collegium rendezvényén beszélt a kormány céljairól és várakozásairól.

A tárcavezető szerint az előttünk álló időszakban olyan kihívások fognak megjelenni, amik még a legfelkészültebb közgazdászok képességeit is próbára fogják tenni. Ezeknek a kihívásoknak a kezelésére komplett gazdasági és politikai megoldásokkal kell előállni.

Nagy Márton elmondta, hogy már sok válságot látott, mivel komoly tapasztalatot szerzett a jegybankban, azonban ezek másmilyen, egyedi és különleges problémák voltak.

A miniszter szerint a következő válság más lesz, olyan természetű, aminek megoldásához sokat kell „agyalni”, hogy ki tudjunk jönni belőle. Meglátása szerint a recessziótól jobban kell félni, mint az inflációtól.

Az inflációs trendben nem lát változást, az áremelkedés maradni fog, azonban a prognózisa szerint jövőre recesszió is jön, ami 2024 első feléig is eltarthat. A növekvő infláció miatt megélhetési válság alakulhat ki, mivel az egymást gerjesztő folyamatok miatt beszűkül a fiskális mozgástér, emiatt komoly válságra számíthatunk. Ez a helyzet politikailag nehezen kezelhető lesz.

Az Egysült Államokban a kamatemeléssel le tudták hűteni a piacokat, azonban Európának a háború miatt kialakult élelmiszer- és energiaválság további nehézséget okoz.

A miniszter szerint Magyarországnak szüksége van az EU-s forrásokra, ezért ki kell egyezni az unióval.

kiemelt kép forrása: Balogh Zoltán/MTI