Az elmúlt napok kánikulai hőmérséklete, és az éjszaka is kitartó hőség meggyötörte a szervezetünket, amelyet csakis pihentető és nyugodt alvással lehet helyrehozni. Márpedig a meteorológiai szolgálat szerint újra emelkedik a hőmérséklet, és igazi aratási kánikulával visszatérnek a fülledt nyári éjszakák. A z ilyenkor felmerülő alvászavart a legegyszerűbb először a gyengéden és kíméletesen ható gyógynövényekkel kezelni. Íme néhány nyugtató gyógynövény alvásjavítónak.

Levendula:

Amint ismeretes, a levendula már az illatával is nyugtat, már pedig az egyes illatoknak stressz oldó hatásuk van. Ezt a szépséget már az ókorban is megbecsülték és sokoldalúan hasznosították. A levendulának a nyugtató és altató hatása közismert, és egy-egy illatos levendulazsák nem csak a molyok távol tartására hasznosítható, ha nem az éjjeliszekrényre vagy éppen a párna alá helyezve kiváló alvássegítőként is hasznosítható. Természetesen levendulaolajat is párologtathatunk a hálószobában, ha nyugtalanul alszunk. Alvászavarok ellen levendulavirágból teát is készíthetünk, vagy teakeverékben fogyasztjuk.

Citromfű:

A citrusos illatával hódító citromfű egy gyengéd alvásjavító. Évszázadok óta ismert és használt a gyógyászat történetében a nyugtató és altató hatásának köszönhetően. Nyáron pedig nagyszerű fűszernövényként is használhatjuk a citromfüvet. Kiváló zöldség- és gyümölcssaláták ízesítőjeként, hideg üdítők és édességek vagy éppen a halak fűszerezésére. Többen is, köztük Paracelsus is a hosszú élet titkának tartotta a citromfű rendszeres fogyasztását, alkalmazását. A citromfű az mellett, hogy nyugtatja a szívideget, erősíti az  idegrendszert, ezen felül altató hatása is közismertek remek hatású. Sokféle idegfeszültségre, ideges szívpanaszokra, hangulatváltozásokra, alvászavarokra, és a premenstruációs szindrómát kísérő nyugtalanságra is ajánlott. Amennyiben csak egy egyszerű, enyhe nyugtalanságot akarunk orvosolni vele, délelőtt igyuk. Alvásproblémánk ellen történő bevetés alkalmával viszont, este, lefekvés előtt kell elkortyolni egy csésze langyos citromfűteát. Ezt a leggyengédebb hatású gyógynövénykúrát akár kismamák is fogyaszthatják.

Orbáncfű:

Németországban még napjainkban is felírja az orvos altatónak, nyugtatónak ezt a csodás gyógynövényt.  Az orbáncfű ugyanis nagyon hatékonyan csillapítja az idegességet és a depressziót. Alvásproblémája esetén este, lefekvés előtt igyon meg belőle egy csésze orbáncfű teát. FIGYELEM, az orbáncfű erős hatású gyógynövény, ha egyedi teaként fogyasztjuk, napi rendszerességgel történő használata nem tarthat tovább 2 hétnél! Használata nem ajánlott 18 éves korig, terhesség alatt, valamint epeköves betegeknél. Mindehhez hozzátartozik, hogy a fogamzásgátlók hatását csökkentheti és fényérzékenységet is okozhat.