Interjú adott az Indexnek Gyöngyösi Márton a Jobbik frissen megválasztott elnöke, egyben a párt európai parlamenti képviselője. Gyöngyösi több érdekes dolgot is mond az interjúban, állítása szerint vissza akarja állítani a Jobbikot egy nemzeti konzervatív irányba. A pártelnök szerint ugyanis létezik egy űr, mivel a Fidesz és a Mi Hazánk is „lényegesen jobbra” helyezkednek el a jobbközéptől.

Gyöngyösi arra is kitért, hogy egyelőre nem került be a híres-hírhedt pártelnöki csetcsoportba, de nem is szeretne. Az összefogást több ponton is kritizálta az EP-képviselő, aki szerint az előválasztás szabályrendszere és a kampány is elhibázott volt. Kitért arra is, hogy szerinte milyen irányba kellene a Jobbiknap tapogatóznia: „Még ha nagyon más politikai, ideológiai vonalat is képvisel a Jobbik, a Momentum és az LMP, három olyan pártról beszélünk, amelyek a rendszerváltás utáni pártok körén kívül vannak. XXI. századi pártok, akik alapvetően másképp gondolkodnak a politikáról, mint azok, akik a rendszerváltás idején szerveződtek meg. Továbbra is lenne létjogosultsága egy ilyen együttműködésnek.”

Ezt követően az interjúban arról beszél a friss pártelnök, hogy végül miért indult el a tisztújításon. Jakab Péterről ugyan jó véleménnyel van, mivel sikerült a 2018-as kudarcok után konszolidálnia a pártot, de a választási kampányban ő is több hibát vétett. Szerinte ő az, aki kimaradt az eddigi konfliktusokból, és mivel tartott egy újabb pártszakadástól, ezért inkább elindult. „A konfliktuson szerencsés módon kívül maradtam, ezért gondoltam, hogy én vagyok az, aki a két tábort egyesíteni tudja” – mondta.

Gyöngyösi Márton megerősítette azt is, hogy a Jobbik külön indul az Európai parlamenti választáson. „Az EP-választáson egy konkrét ügyben kell felvázolni az elképzelésünket. Márpedig itt komoly eltérések vannak a pártok között. A Jobbik az egyedüli párt, amely az EU alapító atyáinak gondolataihoz és eszmeiségéhez szeretne visszatérni” – mondta a pártelnök.