A 43 éve kötött adóegyezményt, azután mondják fel, hogy kiderült, Magyarország megakadályozza az EU által bevezetni tervezett 15 százalékos globális minimumadó bevezetését – írja a Reuters.

Az USA pénzügyminisztériuma szerint Magyarország ezzel a lépéssel súlyosbította az egyezménnyel kapcsolatos aggályokat. Úgy látják, a 9 százalékos magyar társasági adó olyan mértékben elmarad a 21 százalékos amerikaitól, hogy az egyezmény már csak a magyar fél számára előnyös. Szerintük emiatt jelentősen csökkennek az amerikai adóbevételek, és alig kapnak vissza valamit a magyarországi befektetéseikért. A 15 százalékos globális minimumadó elfogadása viszont javíthatná a helyzetet.

A magyar kormány júniusban jelentette be, hogy nem támogatja az Európai Unió csatlakozását a globális minimumadóhoz. 

Miért fontos ez?

Magyarországon jelenleg nagyjából 100 ezer ember dolgozik amerikai cégnek, jellemzően magas hozzáadott értékű munkát végeznek, jó fizetésért dolgoznak nem mellékesen sokat is adóznak és költenek emiatt. Az amerikai cégek egy része egészen biztosan ki fog vonulni az országból, hiszen nem fogja nekik megérni, hogy egy helyett két helyre adózzanak, mennek majd Horvátországba, Romániába meg Szlovákiába, ahol ugyanúgy olcsó a munkaerő, cserébe a bevételek többsége is megmarad. Rengeteg ember megélhetése került veszélybe tehát.

És hogy mindez mivel jár? A kiváló Diétás Magyar Múzsa mondja el!

Ha valaki nem látja át ennek a jelentőségét, a kettős adóztatást kizáró egyezmény azt jelenti, hogy ha egy cég (vagy személy) az egyik országban befizette a tevékenysége után járó adót, a másik országban ugyanazért már nem kell adót fizetnie. Ez gyakorlatilag minden külföldi befektetés egyik alapfeltétele, hiszen kettős adóztatás mellett nehéz nyereségesen működni. Nem véletlen, hogy Magyarország még 1979-ben megkötött egy ilyen szerződést az USA-val, hiszen már akkor is nagy szükségünk volt a nyugati tőkére.

Ezen egyezmény felmondásával az Egyesült Államok gyakorlatilag adóparadicsommá nyilvánított minket, és garantálta, hogy az amerikai tőke kétszer is meggondolja majd, hogy Magyarországra jöjjön. És hát jellemzően az amerikaiakat általában más fontos országok is követni szokták ilyen esetekben. Természetesen az EU nem hozhat ilyen büntetőintézkedéseket ellenünk (hiszen tagországként élvezzük a tőke és áruk szabad áramlását), de minden bizonnyal ki fognak találni valamit, amivel kellemetlenkedhetnek.

Tipikus esete a Fidesze #ezeklegalábbtudnakkormányozni módszereknek: látványos győzelemként eladható rövid távú előnyökért eladják az ország jövőjét és fejlődési lehetőségeit. A pillanatot kell uralni, utánunk meg az özönvíz.

Panamajack

(P.S. Amennyiben értékeled a Diétás Magyar Múzsa munkásságát, az alábbi linken ezt anyagilag is megteheted.)

https://www.patreon.com/dmmuzsa