Momentum:

A kormány a mai napon benyújtotta és holnap már szavazni is fog a KATA törvény megváltoztatásáról. A kormány tervei szerint szeptember 1-től csak magánszemélynek állíthatnak ki számlát a KATA-s vállalkozók és mindenkinek egységesen 50 ezer forintot kell befizetnie az államkasszába, továbbá 18 millió forintra emelik az éves értékhatárt.

A módosítással több százezren kerülnek létbizonytalanságba, hiszen nem tudják, hogy pár hét múlva folytatni tudják-e jelenlegi munkájukat. Azon kívül, hogy a gyors változtatás kapodást fog okozni, rengeteg embert zárnak ki ebből az adózási formából azzal, hogy csak magánszemélyeknek lehet számlát kiállítani.

A Momentum szerint a kormánynak bizonytalanság helyett kiszámíthatóságot kellene biztosítania a vállalkozóknak. Ezért a párt parlamenti frakciója azonnal módosító javaslatot nyújtott be a tervezett KATA törvény megváltoztatása érdekében.

A Momentum javaslata szerint a KATA-módosítás január 1-jei bevezetését az új törvénynek tartani kell, hiszen a vállalkozások egész évre tervezték meg adófizetésüket, ennek megfelelően tervezték meg ügyvitelüket, valamint alakították ki ügyfélkörüket. Továbbá a párt szerint nem lehet kizárni azokat a KATA-sokat, akik nem magánszemélyeknek számláznak, ezért ezt a feltételt is törölni kellene a tervezetből. A kormány javaslatában foglalt határidők és feltételek olyan radikálisak, hogy a vállalkozások nem tudják hozzá igazítani működésüket és a javaslat nem biztosít kiszámítható működést a vállalkozásoknak és nem garantálja a jogbiztonságot.

LMP:

Új KATA szabályok: a kormány megint a nagyvállalatok oldalára állt 

Ideje nevén nevezni a dolgokat: a KATA adózás új szabályozása megszorítás és jelentős adóemelés. Az LMP egyetért azzal, hogy az államnak nagyobb adóbevételre van szüksége, mert több pénz kell ahhoz, hogy tisztességes fizetést adjunk a közalkalmazottaknak. Ez a javaslat mégis tragikus.

Egyrészt rossz helyről vesz el: nevetségesnek tartjuk, hogy miközben a legnagyobb vállalatok társasági adója továbbra is rekord alacsony, addig a KATA megszüntetésével akar bevételre szert tenni a kormányt. A tao emelésével kevesebb profitot vinnének haza a külföldi nagyvállalatok és a Fidesz hátországa. A mostani döntéssel több százezer ember megélhetése kerül veszélybe. Sokadik bizonyítéka ez annak, hogy ez a kormány nem a magyar emberek, hanem a külföldi nagyvállalatok érdekeit tartja a legfontosabbnak.
Ahogy az is gond, hogy semmilyen szándék nem mutatkozik arra, hogy bármilyen segítséget adjanak azoknak a közalkalmazottaknak, akiknek már egy havi jövedelmét elvitte az infláció: ha a kormány csak negyed annyira becsülné őket, mint a taxisokat, akkor Magyarország egy igazságosabb ország lehetne. 

Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy gratuláljunk Parragh Lászlónak, aki törvényi erővel évi ötezer forint megfizetésére kényszeríti többek között a KATA adózással élő vállalkozókat is, hogy aztán ebből a pénzből tönkre tegye őket: meglátásunk szerint ezzel a teljesítménnyel joggal álmodozhat akár kormánytagságról is.

Jobbik:

A KATA átalakítása a megszorítások kezdete

Az Orbán-kormány megszorításait, költségcsökkentéseit a magyar családok és a munkavállalók fizetik. Ők lesznek ugyanis a KATA nevű adózási forma szétverésének, vagy “átalakításának” vesztesei. Azzal, hogy a jövőben a katásoknak csak magánszemélyektől lehetne bevétele, több százezer magyar embert és családját lehetetleníti el az Orbán-kormány.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom felszólítja a kormányt, hogy hagyja abba a magyar munkavállalók és kisválallkozások vegzálását, maradjanak fenn a katás adózással járó kedvezmények mindenki számára, vonják vissza a társadalmi vitára sem bocsátott törvényjavaslatot!