A jelentkezési feltételekről, a felvételi eljárásról, és a várható szolgálati feladatellátásról is beszámoltak a sajtótájékoztatón a rendőrségi vezetők.

Dr. Tarcsa Csaba rendőr vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, valamint dr. Pozsgai Zsolt rendőr vezérőrnagy, személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes ismertette a Készenléti Rendőrség Határvadász Ezred szervezeti felépítését, tevékenységi körét, a szolgálatellátás helyszíneit, illetve a szerződéses határvadászok toborzásával kapcsolatos tudnivalókat 2022. július 15-én, a Rendőrségi Igazgatási Központ sajtótermében.

A Rendőrség várja azoknak a 18 évet betöltött, de az 55. életévet be nem töltött, büntetlen előéletű, legalább alapfokú iskolai végzettségről (8 évfolyam sikeres elvégzéséről) kiállított bizonyítvánnyal és magyar állampolgársággal rendelkező személyek jelentkezését a szerződéses határvadász képzésre, akik elhivatottak Magyarország államhatárának őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása iránt.

Magyarország schengeni külső határszakaszán – elsősorban szerb-magyar viszonylatban, illetve a magyar–szerb–román hármashatár térségében – 2021. év elejétől folyamatosan emelkedik a jogellenesen belépők vagy azt megkísérlők száma, amelyet intenzív embercsempész tevékenység támogat.

A Kormány 2022. július 8-án döntött a szerződéses határvadász jogviszony létrehozásáról és a Rendőrség Határvadász Ezredének felállításáról. Első ütemben összesen 2200 fő szerződéses határvadász felvétele, képzése és szolgálatba állítása szükséges a Bács-Kiskun Megyei, a Csongrád-Csanád Megyei, a Békés Megyei, a Hajdú-Bihar Megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei határvadász századok állományába.

Az országos toborzás keretében Toborzási Koordinációs Központot állítottunk fel, valamint a Készenléti Rendőrségen belül működő Központi Határvadász Toborzó Iroda mellett a határvadász századok objektumaiban öt helyszínen (Kiskunhalason, Szegeden, Orosházán, Debrecenben és Nyírbátorban) toborzó irodákat hoztunk létre. A toborzásra kijelölt munkatársaink az általános felvilágosítás mellett, közvetlenül keresik meg és személyesen fogadják az érdeklődőket.

A Legyél Te is rendőr Facebook oldalon, valamint a rendőség további social media felületein, a police. hu hivatalos weboldalán folyamatosan frissülő tartalmakkal segítjük a tájékozódást. Emellett több, ingyenesen hívható zöld szám (06-80-310-100, 06-80-203-983), messenger, email küldési lehetőség is a jelentkezők rendelkezésére áll.

Jelentkezés esetén….

A jelentkező már a képzés megkezdésekor alapilletményre jogosult. A szerződéses határvadász illetményén felül szolgálati, idegennyelv-tudási, éjszakai, valamint készenléti pótlékokra és cafeteria-juttatásra is jogosult lesz.

A jogviszony határozott idejű szerződéssel jön létre 3 év időtartamra, amely további három évre egy alkalommal meghosszabbítható. A felvételi eljárás első szakaszában a fizikai, pszichikai és egészségi vizsgálatok zajlanak majd. A folyamat a Nemzeti Védelmi Szolgálat életvitel ellenőrzésével zárul.

Folyamatosan lehet jelentkezni a 160 órás szerződéses határvadász-képzésre amely a jelentkezők számához igazodóan gördülő rendszerben, ütemezetten indul elsősorban a Készenléti Rendőrség schengeni külső határszakasz mentén található határvadász objektumaiban: Kiskunhalason, Szegeden, Orosházán, Debrecenben és Nyírbátorban.

A leendő határvadászok a határrendészeti kirendeltségek illetékességi területén járőrszolgálatot látnak majd el, alapfeladatuk az államhatáron történő illegális belépési kísérletek megakadályozása, továbbá az illegálisan belépett személyek feltartóztatása és az ideiglenes biztonsági határzáron történő átkísérése lesz.

police.hu