A vasárnapi zárónapon is szerzett két bronzérmet a magyar küldöttség, amely így minden idők legeredményesebb teljesítményét nyújtva 11 arannyal, 7 ezüsttel és 9 bronzzal zárta az egyesült államokbeli Birminghamben rendezett Világjátékokat.

A Világjátékok magyar sajtócsapatának tájékoztatása szerint Sándorfi Ajsa (60 kg) és Spéth Norbert (67 kg) a muaythai-osoknál állhatott fel a dobogó harmadik fokára, miután mindkettőjük ellenfele visszalépett sérülés miatt a “kisdöntőtől”.
    

Spéth az eredményhirdetés után kiemelte: megtisztelőnek tartja, hogy ő lehetett az első a sportágban, aki magyarként Világjátékok-kvótát szerez.
    

“Az eredményemmel viszont nem vagyok elégedett. Jó formában érkeztem Birminghambe. Úgy gondolom, hogy előrébb kellett volna végeznem” – mondta a DVTK világbajnoki ezüstérmese, aki a döntőbe kerülésért vívott meccsen vitatott bírói döntéssel kapott ki.
    

“Az elődöntő után csalódott voltam, de azóta mindent helyre raktam magamban. Első évem a felnőttek között, és kijutottam a Világjátékokra, mi több: éremmel térek haza.” – összegzett Sándorfi, aki az utolsó magyar éremszerző volt a 11. Világjátékokon.
    

Vargáné Andrejkó Edina csapatvezető szerint az elmúlt tíz napban mindenki erőn felül teljesített.
    

“Ez nem csupán a sportolókra értendő. Az orvosi stáb, a csapatiroda, és a média team is sokat tett azért, hogy minden a lehető legjobban alakuljon. A 27 érem önmagáért beszél. A Nemzeti Versenysport Szövetség nevében mondhatom: büszkék vagyunk versenyzőinkre, hiszen minden idők legjobb magyar Világjátékok-szereplését produkálták. Az érmeseken kívül kiváló teljesítményt nyújtott mindenki, hiszen több pontszerzőnk volt”. – értékelt.
    

A Világjátékok szervezői még februárban bejelentették, hogy az eladott jegyekből származó bevételből támogatják az ukrán sportolókat. A záróünnepség előtti sajtótájékoztatón kiderült, hogy 54 ezer dollár gyűlt össze erre a célra. A sajtórendezvényen Szerhij Bubka, az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke átvette, és megköszönte a támogatást jelképező óriási csekket. Az eseményen jelen volt Randall L. Woodfin, Birmingham polgármestere és José Perurena, a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) elnöke is.
    

Magyarország a hatodik helyen végzett az éremtáblázaton. Az élen a németek zártak, megelőzve az amerikaiakat. A 12. Világjátékok házigazdája 2025-ben a kínai Csengtu lesz.
    

A nem olimpiai sportágak multisport versenyén 112 ország több mint 3600 sportolója vett részt.
    

A 11. Világjátékokon érmet szerzett magyar sportolók:
    

aranyérmesek:
    —————
Aerodance csoport – Farkas Balázs, Hajdú Kata, Lőcsei Zoltán, Makranszki Anna, Ruzicska Vanessza, Ökrös Janka, Simon Zsófia, Szőllősi Panna
Aerobik trió – Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs
Maratoni kajak – Kiszli Vanda, sprinttáv
Maratoni Kajak – Kiszli Vanda, klasszikus táv
Uszonyosúszás – Senánszky Petra, 50 méteres uszonyos gyors
Uszonyosúszás – Senánszky Petra, 100 méteres uszonyos gyors
Uszonyosúszás – Holoda Péter, 100 méteres uszonyos gyors
Uszonyosúszás – Mozsár Alex, 400 méteres felszíni úszás
Vízi- és életmentés – Női 4X50 méteres akadályváltó (Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn és Ugrai Panna)
Vízi- és életmentés – Férfi 4X50 méteres akadályváltó (Szabó Szebasztián, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Balog Gábor és Giczi Mátyás)
Vízi- és életmentés – Férfi 4X50 méteres vegyesváltó (Szabó Szebasztián, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Balog Gábor és Giczi Mátyás)
    

ezüstérmesek:

Aerobik csoport – Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs, Szőllősi Panna, Lőcsei Zoltán
Aerobik vegyespáros – Bali Dániel, Mazács Fanni
Uszonyosúszás – Mozsár Alex, 200 méteres felszíni úszás
Uszonyosúszás – Varga Krisztina, 100 méteres uszonyos gyors
Uszonyosúszás – Női 4X100 méteres felszíni váltó (Suba Sára, Senánszky Petra, Károlyi Csilla, Varga Krisztina)
Karate – Tadissi Martial (67 kg)
Vízi- és életmentés – Női 4X50 méteres vegyesváltó (Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Ugrai Panna és Verrasztó Evelyn)
    

bronzérmesek:
    ————-
Maratoni kajak – Csikós Zsóka, sprinttáv
Uszonyosúszás – Bukor Ádám, 200 méteres felszíni úszás
Uszonyosúszás – Bukor Ádám, 400 méteres felszíni úszás
Uszonyosúszás – Varga Krisztina, 50 méteres uszonyos gyors
Uszonyosúszás – Károlyi Csilla, 200 méteres felszíni úszás
Ritmikus gimnasztika – Pigniczki Fanni, labda
Ritmikus gimnasztika – Pigniczki Fanni, karika
Muaythai – Spéth Norbert (67 kg)
Muaythai – Sándorfi Ajsa (60 kg)

MTI
Kiemelt kép: Illusztráció, Pixabay