Több ütemben korszerűsítették a csapadékvíz-elvezető rendszert Pécs legmélyebb részein 2019 és 2022 között egy több mint 750 millió forintos európai uniós támogatásnak köszönhetően – jelentette be a város polgármestere kedden.

Péterffy Attila polgármester a pécsi városházán tartott projektzáró sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy a kivitelezéshez szükséges 755 millió forintos forrást az előző városvezetés nyerte el és a munkálatokat is az előző ciklusban tervezték meg. Mint mondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből finanszírozott beruházással olyan összetett kivitelezési program zárult le, amelynek köszönhetően jelentős fejlesztéseken esett át a pécsi csapadékvíz-gyűjtő rendszer.

A felújítás keretében elkészült új, a korábbiaknál hatékonyabb vízelvezető rendszer várhatóan egyre hangsúlyosabb szerepet tölt majd be a villámárvizek, heves esőzések, rendszertelenül lezúduló csapadékvíz elvezetésének kezelésében. Pécs legmélyebben fekvő, az elárasztásoknak leginkább kitett pontjait köti össze a most felújított gyűjtőrendszer, amely képes befogadni, illetve elvezetni a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló vízmennyiséget.

Péterffy felhívta a figyelmet arra, hogy a beruházásnak köszönhetően az érintett útszakaszokat mostantól nem fenyegeti az elöntés veszélye. Ráadásul a munkálatokat összehangolták a pécsi vízszolgáltató érintett területeken tervezett felújításaival is, így a megbontott útszakaszokat várhatóan nem kell bolygatni a közeljövőben.

Csúcs Zoltán, a beruházást koordináló Pécsi Városfejlesztés Zrt. vezérigazgatója szerint már 2016-ban a város rendelkezésre állt a támogatás, és eredetileg hat főgyűjtő rekonstrukcióját tartalmazta a program. A nyílt kivitelezési közbeszerzési eljárások alatt azonban kiderült, hogy – a költségek mértéke miatt – a tervezett munkálatok közül bizonyos elemeket el kell hagyni.

A program során így 2019-ben két projektelem, 2021-től pedig egy további valósult meg. A kimaradt munkálatok vonatkozásában tervek, engedélyek már rendelkezésre állnak, azokat a város a TOP Plusz keretéből kívánja megvalósítani a jövőben.