Bozsits József neve ismerősen csenghet a baranyai portálok olvasói számára, aki az elmúlt években egy ormánsági (tésenfai) düledező vályogházból – miután azt 350.000 forintért megvette – kemény munkával és sok befektetéssel egy gyönyörű tornácos parasztházat készített. Nemrégiben egy újabb ötletét valósította meg: mobil csirkeól készítésével próbálja a gyerekek ismereteit bővíteni és az önellátást támogatni.

Maguknak az ólaknak önmagában véve is van egy hasznos funkciója: ha egy füves területet az állatok „lelegeltek”, akkor át lehet vinni egy másikra, ezáltal a csirkék számára biztosítva van a folyamatos zöld terület, lepusztított területen pedig újra meg tudnak nőni a növények. Ám az fotóelsődleges cél mégsem ez.

Fotó: Hegedűs Tünde

A mobil készülék ugyanis lehetővé teszi, hogy az állatokat elvigyék iskolákba, óvodákba és más oktatási intézményekbe. József elmondása szerint ez azért is fontos, mert ez a fajta önellátás már a falvak nagy részéből is kiveszett: a legtöbben már megveszik a húsféléket az áruházakban és az állattartás már csak nagyon kevés házban van jelen, ráadásul a mai gyerekek többsége már nem is foglalkozott állatokkal. Holott a mellett, hogy a helyben nevelt állatok húsának a minősége is jobb, hosszú távon a jelenlegi fogyasztói rendszer nem fenntartható, előbb-utóbb vissza kell majd térni legalább a részleges önellátásra.

A projekt teljesülésében nagy segítséget nyújtott a Tesco áruház „Ön Választ, Mi Segítünk” projektje, amelyben az áruház 180 kezdeményezésre összesen 42.000.000 forintot adományozott. József elképzelése a mohácsi és siklósi régióban a második legtöbb szavazatot kapta, ezáltal 200.000 forint támogatáshoz jutott.

Fotó: Hegedűs Tünde

Maga az eszköz az alábbi videóban megtekinthető:

A munka természetesen folyik tovább, a mellett, hogy minél több oktatási intézménybe szeretnének eljutni, Józsefék számára továbbra is fontos a vidéki élet és a fenntarthatóság népszerűsítése. E tekintetben továbbra is működik a 2017-ben alapított „Vidéken Jó!” alapítvány. A tésenfai házzal is vannak terveik, ennek jelenlegi állapotát az alábbi videóban mutatjuk be: