A jelenlegi energiaválságnak a szárazság sem tesz jót. A legtöbb folyó rekord alacsony vízállása ugyanis azt jelenti, hogy a működő hő-, szén- és atomerőművek hűtése is nehézkessé válik. Ez a probléma a paksi atomerőmű kapcsán is megjelent. Paksnál mindössze körülbelül 70 centiméterrel áll a Duna vízszintje, ami a valaha mért legkisebb vízállás felett. Bár a kilátások az elmúlt napokban némileg javultak, nagy vízszint-emelkedésre továbbra sem lehet számítani. E mellett a víz hőmérséklete is egyre kevésbé alkalmas a hűtésre, a jelenlegi adatok szerint 25 fok körül alakul, ami extrém melegnek számít.

Az Index beszámolója szerint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. négyfokozatú intézkedési tervvel rendelkezik a Duna alacsony vízállásához kapcsolódóan. A fokozatok meghatározott vízszintek elérésekor lépnek érvénybe. Jelenleg az 1. fokozat szintjét értük el, amely az előírt előkészítő műszaki intézkedések végrehajtásán kívül az erőmű működésére nincs hatással, az energiatermelést nem befolyásolja – közölte a Portfolio érdeklődésére az atomerőmű.

Még a jelenlegi vízszint is bőven elegendő az atomerőmű hűtéséhez: a folyó vízhozama az eddig mért legalacsonyabb vízállása esetén másodpercenként nyolcszáz köbméter felett alakult, míg a négy blokk hűtésére másodpercenként körülbelül száz köbméter vízre van szükség. Ugyanakkor további aszály esetén fennáll a magasabb fokozatok életbe léptetésének lehetősége.

A probléma nem csupán Magyarországon akut: Romániában is víztartalékok felhasználásán gondolkodnak, hogy a saját erőműveik hűtését megfelelően biztosítani tudják.